x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Test de sânge pentru diagnosticul cirozei

Test de sânge pentru diagnosticul cirozei

de Magda Marincovici    |    12 Oct 2011   •   21:00

A diagnostica ciroza hepatica cu ajutorul unui simplu test de sange, adica fara examene medicale dificile si dureroase, este promisiunea profesorului Paul Cales din cadrul Serviciului de hepato-gastroenterologie al CHU din Angers (Franta), autorul acestei performante.

Pana la inceputului anilor 2000, diagnosticul de ciroza se efectua pe baza unui ansamblu de simptome pe care le prezenta pacientul, dintre care majoritatea nespecifice. Pentru ca, in final, examenul cel mai concludent pentru precizarea diagnosticului sa fie analiza microscopica a celulelor hepatice prelevate prin biop­sie. Acest examen nu este lipsit de riscuri. El se efectueaza sub anes­te­zie locala, este invaziv si costisitor, ne avertizeaza chiar profesorul Paul Cales. Din anul 2001, datele s-au mo­di­ficat odata cu aparitia testelor pe ba­za de sange (FibroMetre, in 1997, Fibrotest, 2001). Cu ajutorul acestor teste, diagnosticul s-a simplificat, fiind suficienta o simpla analiza a sangelui. Totusi, aceste teste nu masoara decat gradul de fibrozare a ficatului, fara a preciza cu exactitudine diagnosticul de ciroza.

Tocmai acest aspect il rezolva testul profesorului Paul Cales (CirrohoMetre). In 75% dintre cazuri este posibila excluderea sau, dimpotriva, afirmarea diagnosticului de ciroza, sustine profesorul Paul Cales. Pacientului i se preleveaza sange dimineata, pe nemancate. Rezultatul analizei poate fi anuntat in mai putin de cinci zile. Imediat un calculator comen­teaza rezultatul, apreciind probabili­tatea de a avea ciroza.

Prelevarea de sange in cazul he­pa­titei cronice C, sub tratament si fa­ra comorbiditati, la adult, costa aproximativ 37 de euro, comparativ cu 1.000 euro, costurile medii pentru o biopsie efectuata in spital. Ciroza este ultimul stadiu in cazul bolilor cronice ale ficatului. Ciroza este, de fapt, o cicatrice firbroasa (o fibroza) extrem de evoluata si ireversibila. Aceasta boala evolueaza asimptomatic.

Din pacate, intr-un caz din do­ua de hepatita cronica C, pacientul sufera deja de cancer hepato-celular, de hemoragie sau de alta compli­ca­tie. Specialistii insista asupra faptului ca nici un simptom nu este asociat cu debutul cirozei, de unde si interesul major pentru un test noninvaziv, care sa ne lamureasca rapid asupra prezentei acestei boli in orga­nism. Prof. dr Carol Stanciu de la Spitalul Judetean de Urgenta Iasi atrage atentia asupra incidentei in crestere a cirozei, 'o adevarata epidemie, o boala grava, deseori complicata de o forma de cancer si alte complicatii severe. De asemenea, prof. Stanciu avertizeaza ca 'dupa instalarea cirozei hepatice evolutia este de regula spre decompensare si aparitia treptata a tuturor complicatiilor'.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei