x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ţigara şi cancerul pancreatic

Ţigara şi cancerul pancreatic

de Magda Marincovici    |    18 Oct 2011   •   21:00
Ţigara şi cancerul pancreatic

Tabagismul mareste de trei ori riscul cancerului de pancreas, spun cercetatorii francezi.

Cancerul de pancreas este mai putin frecvent comparativ cu alte forme de cancer, dar ataca mai mult barbatii decat femeile. Potrivit cercetatorilor francezi, pentru un fumator, riscul de a face cancer de pancreas este de trei ori mai mare. Excesul de alcool, care poate provoca pancreatita cronica, este, de asemenea, un factor care favorizeaza dezvoltarea cancerului pancreatic. In schimb, ipoteza conform careia consumul de cafea ar putea contribui la aparitia acestei forme de cancer s-a dovedit falsa. Persoanele care au depasit varsta de 60 de ani sunt mai expuse cancerului pancreatic.

De altfel, in statisticile medicale, cancerul pancreatic este asociat cu obezitatea, diabetul sau contactul constant cu unele substante toxice.

Profesorul doctor Mircea Beuran, seful Sectiei de chirurgie gene­rala a Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, ne avertizeaza ca, mult timp, cancerul pancreatic evolueaza cu simptome discrete, ceea ce explica faptul ca boala este descoperita, in majoritatea cazurilor, in stadii avansate, la palpare, pentru unele probleme digestive. Cand cancerul este in ultimele faze ale evolutiei, pacientul acuza dureri abdominale, apare icterul, are mancarimi ale pielii, este intr-o stare inexplicabila de oboseala, ii scade pofta de mancare si pierde rapid in greutate.

Diagnosticat tarziu, cancerul de pancreas este dificil de tinut sub control, avand o rata de supravietuire sub 5% la cinci ani de la surprinderea bolii. Scoaterea pancreasului nu este o indicatie valabila pentru toti pacientii, deoarece aceasta inter­ventie chirurgicala presupune ca pacientul sa se afle intr-o stare de sanatate echilibrata. Motiv pentru care radioterapia si chimioterapia sunt singurele tratamente posibile pentru majoritea pacientilor afectati de cancerul pancreatic.

Profesorul doctor Mircea Beuran avertizeaza ca a crescut frecventa cancerului de pancreas. Am avut saptamani cu cate trei operatii de cancer pancreatic. Si daca, de regula, acest tip de cancer era depistat la pacienti intre 60 si 70 de ani, acum boala este diagnosticata la pacienti intre 30 si 40 de ani. De asemenea, nu trebuie neglijata incidenta crescanda a diabetului si a legaturii acestei afectiuni cu cancerul pancreatic. Una dintre explicatiile acestui fenomen este alimentatia dezechilibrata. In discutiile pe care profesorul Beuran le are cu pacientii sai operati de cancer pancreatic mereu vine in actua­litate alimentatia. Multi pacienti marturisesc ca mananca frecvent alimente fast-food, semipreparate, preparate specifice altor popoare, in special asiatice, care sunt extrem de condimentate.

Pancreasul este un organ plasat transversal, in fata coloanei vertebrale si in spatele stomacului. Are o lungimea intre 12 cm si 15 cm. El prezinta o extremitate dreapta mai voluminoasa, numita capul pancreasului. Portiunea din mijloc a pancreasului este numita corp. Extremitatea stanga este numita coada pancreasului.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei