x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tinereţe fără bătrâneţe: Eliminarea celulelor inactive împiedică îmbătrânirea

Tinereţe fără bătrâneţe: Eliminarea celulelor inactive împiedică îmbătrânirea

de Departamentul Online    |    03 Noi 2011   •   09:55
Tinereţe fără bătrâneţe: Eliminarea celulelor inactive împiedică îmbătrânirea

Cercetatorii americani au descoperit o noua tehnica pentru combaterea efectelor imbatranirii. Experimentele desfasurate pe soareci au dovedit ca eliminarea celulelor senescente (n.r celulele pe care organismul le scoate din functiune), care se aduna in diferite tesuturi odata cu trecerea anilor, impiedica imbatranirea pielii, aparitia cataractei si pierderile in masa musculara, scrie LiveScience.com.

Oamenii de stiinta de la Clinica Mayo din Minnesota spun ca cercetarea in acest domeniu isi propune sa impiedice aparitia bolilor asociate cu batranetea.

Cand celulele prezente in organismul mamiferelor imbatranesc si incep sa dea semne de uzura, care ar putea cauza cancer, activitatea lor este oprita. Odata scoase din functie, o pot apuca pe doua cai: fie mor, fie supravietuiesc intr-o stare de senescenta.

Acestea din urma produc proteine ciudate, care au un impact negativ asupra celulelor active din jur.

"Experimentele le-am inceput pe animale foarte tinere, inainte ca celulele sa inceapa procesul de imbatranire. Iar in momentul in care celule devin senescente noi le eliminam. In urma procedurii, efectul a fost foarte profund", a declarat Darren Baker, cercetator in cadrul Clinicii Mayo.

Oamenii de stiinta lucreaza acum pentru crearea unor medicamente care sa elimine aceste celule senescente.

×