x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Toamna depresiilor noastre

Toamna depresiilor noastre

10 Apr 2006   •   00:00

Oamenii vorbesc cum ca depresia este cea mai intalnita boala din randul afectiunilor psihice, ultima in clasamentul gravitatilor suferintelor neuropsihice. Conferentiar doctor Radu Mihailescu, sef de clinica si director medical la cel mai mare spital de boli nervoase, Spitalul de Psihiatrie "N. Obregia", demoleaza aceasta parere instapanita in randul populatiei.

Locul doi intre boli

Depresia este o boala inselatoare, insidioasa si grava. Depresia este o boala amenintatoare pentru viata, fiindca ea conduce uneori la sinucidere, dar depresia scade si imunitatea, iar cercetarile au aratat ca depresia favorizeaza imbolnavirea de cancer. De altfel, publicul face o confuzie, si adesea denumeste depresia ca astenie. Lucru gresit, fiindca astenia e o stare de vlaguire, de pierdere a puterilor si nu este o boala din spectrul bolilor depresive. De altfel, prognozele trag semnalul de alarma, avertizand ca peste putina vreme in lume, depresia va ocupa locul doi in randul tuturor bolilor.

Acesti nebuni frumosi

Bolile psihice sunt boli care trebuie abordate cu rafinament, cu multa stiinta. Aici nu se foloseste bisturiul, dar se folosesc foarte des cuvantul si medicamentele. Punerea diagnosticului in bolile psihice este o treaba subtila si uneori trebuie doua-trei zile de discutii cu pacientul si de alte investigatii pentru a diagnostica bolile psihice. Un psihiatru celebru zicea ca: "Daca un om ii vorbeste lui Dumnezeu inseamna ca el se roaga, dar daca un om spune ca lui ii vorbeste Dumnezeu inseamna ca e schizofrenic". O alta fraza celebra rostita de un psihiatru cunoscut se referea la tulburarile de comportament ale unora, care de fapt nu sunt boli psihice. Spunea celebrul psihiatru ca 10%-13% din populatia planetei are tulburari comportamentale, dar ce trist si plictisitor ar fi fara acestia.

Semne

Care sunt semnele ce anunta instalarea unei depresii: bolnavul de depresie isi pierde interesul pentru din ce in ce mai multe lucruri. Isi pierde interesul si pentru treburile profesionale, dar ii dispare cheful si pentru lucrurile placute, care altadata il captivau: pentru televizor, pentru citit, pentru muzica. Bolnavului de depresie i se strica somnul. In depresiile severe, omul se trezeste dupa doua-trei ore de somn si apoi nu mai reuseste sa adoarma sau reia somnul cu mare dificultate. Pe de alta parte, unii depresivi atipici dorm prea mult. Bolnavul de depresie isi pierde pofta de mancare si slabeste. I se micsoreaza si pofta de amor. Situatia este grava cand bolnavului de depresie ii apar distorsiuni in gandire. El este cuprins de o triada de simtiri. Il cuprind gandurile ca este inutil, este inconjurat de ganduri ca boala lui e incurabila si are sentimente exagerate de culpabilitate.

Vini

El isi aroga vina ca fiul n-a intrat la facultate, se declara vinovat ca un copil i-a divortat, ca a divortat si alte culpe care nu-i apartin, si el si le asuma anormal. Cand a aparut aceasta triada de ganduri este vital sa se inceapa tratamentul, caci bolnavul este in pericol de a se sinucide. Pacientul cu depresie a slabit, nu doarme, ii scade randamentul in orice face, suferinzii de depresie nu se mai ingrijesc, nu au chef de nimic. Ei se insingureaza, se inchid in camera lor, se izoleaza de familie si de prieteni si devin prada distorsiunilor de gandire.

Depresia poate imbraca forma agitata, cand bolnavul se misca mult, are o agitatie nervoasa, dar depresia poate fi si linistita, cand suferindul sta trist pe marginea patului, aceasta fiind o forma mai grava.

Capcanele

Depresia este o boala inselatoare, fiindca pacientul constientizeaza foarte tarziu ca este bolnav. Trec adesea sase luni dupa debutul bolii pana cand depresivul ajunge sa consulte un psihiatru. Dar in tot acest timp intarziat boala se complica. Depresia este parsiva si insidioasa, fiindca bolnavul nu se prezinta la medic de la debutul bolii. Depresia modifica gandirea perfid, se ajunge la distorsiuni de gandire, care mascheaza si mai mult starea pacientului. Bolnavul de depresie e prins in doua capcane: una filozofica si una medicala. Capcana filozofica consta in faptul ca bolnavul de depresie interpreteaza modificarile aparute in viata lui ca fiind inerente, ca fiind o etapa a vietii, el nu-si da seama ca are o boala. Spune ca e ghinionist, ca l-a parasit iubita, ca a imbatranit si nu mai tine la tavaleala.

Capcana medicala consta in faptul ca suferindul de depresie nu accepta aceasta boala psihica si da vina pe o serie de tulburari somatice, adica de tulburari de functionare a altor organe, asa ca suferindul, in loc sa se duca la psihiatru, umbla prin cabinetele altor specialitati medicale, avertizeaza conferentiarul doctor Radu Mihailescu. Cele doua capcane intarzie tragic prezentarea la psihiatru si uneori pacientii sunt adusi in ultimul moment, cand sunt prinsi cu streangul de gat.

"Depresia este o boala inselatoare, insidioasa si grava. Depresia este o boala amenintatoare pentru viata, fiindca ea conduce uneori la sinucidere, dar depresia scade si imunitatea, iar cercetarile au aratat ca depresia favorizeaza imbolnavirea de cancer" - Radu Mihailescu, conf. dr.

TRATAMENTUL. Boala depresiva afecteaza grav nu numai bolnavul, ci si grupul social in care traieste. Ii afecteaza pe membrii familiei, pe colegii de serviciu. Este necesara punerea diagnosticului de depresie chiar si de catre medicii de familie. Cand cei din familie observa aceste tulburari, trebuie sa-l duca pe apropiatul lor la psihiatru. Tratamentul impotriva depresiei dureaza minimum sase luni, chiar daca pacientul se simte bine inainte de acest termen. Suferindul de depresie se poate simti bine dupa o luna, o luna si jumatate de cand a inceput tratamentul, dar aceasta terapie trebuie continuata pana la sase luni. Iar in formele cu recidive, tratamentul impotriva depresiei poate dura chiar un an, dar dupa sase luni se micsoreaza dozele de medicamente.

PSIHOTERAPIE. Depresia este o boala frecventa. Cercetarile au aratat ca pe planeta noastra circa 10% din populatie are la un anumit moment o forma de depresie. Totusi, prin evolutia medicinei, s-a ajuns ca in zilele noastre in mod normal o depresie, chiar cea mai neagra, cea mai grava, sa poata fi vindecata. Exista mijloace suficiente pentru vindecarea depresiilor severe. Pe langa tratament cu medicamente exista si abordarea psihoterapiei. Mai exista si alte abordari auxiliare. In lume se mai procedeaza si la stimularea magnetica craniana. Nu au iesit din arsenalul terapeutic al depresiei nici electrosocurile, dar care se aplica in starile foarte grave, cand bolnavul nu mai paraseste patul.
×