x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tocăturile fac ravagii

Tocăturile fac ravagii

de Florin Condurateanu    |    16 Ian 2008   •   00:00

PULSUL MEDICINEI
Pentru suferinzii de ficat, porunca e clară: cei cu ficat gras, cei cu hepatică cronică, cei cu ciroză nu au voie deloc alcool.



PULSUL MEDICINEI
Pentru suferinzii de ficat, porunca e clară: cei cu ficat gras, cei cu hepatică cronică, cei cu ciroză nu au voie deloc alcool.

Prof. dr Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, explică regimul alimentar al bolnavului de ficat. Bolnavul de ficat se simte rău după tocături şi prăjeli. În duodenul lui se aglomerează tocăturile şi prăjelile, se măreşte volumul duodenului, digestia este astfel perturbată şi apare în plus refluxul gastroesofagian, adică acea urcare pe contrasens a conţinutului stomacului din nou prin esofag până în gură.

La cei cu hepatită cronică se evacuează mai greu stomacul. Alimentele rămân în stomac mai mult timp, suferă procese prin descompunere, apărând balonările şi refluxul gastroesofagian. Când alimentele au prea multe E-uri, ficatul prelucrează cu mai mare dificultate aceste mâncăruri. Tocăturile şi grăsimile le produc bolnavilor de ficat disconfort mai mult din cauza negolirii stomacului şi mai puţin prin atacul asupra celulelor ficatului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă