x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trei miliarde de celule miraculoase în pancreas

Trei miliarde de celule miraculoase în pancreas

de Florin Condurateanu    |    18 Aug 2011   •   21:00
Trei miliarde de celule miraculoase în pancreas

O adevarata populatie de celule beta se afla in pancreas. Circa trei mi­liarde de celule beta producatoare de energie pentru tot organismul. Fiecare celula beta are mai multe componente, ca un Mercedes ulti­mul tip. In fiecare celula beta exista intre 10.000 si 13.000 de depozite de insulina. Iar fiecare depozit de acest fel contine 200.000 de celule de insulina. Facand un calcul rezulta ca in pancreas exista trei miliarde de celule angajate in procesul producerii de insulina. Fiecare celula din orga­nism capata energie de la aceasta celula beta. O celula-minune din pancreas. Aceasta celula ce poarta numele unei litere din alfabetul grecesc, frecvent folosita prin ecuatii. Asadar, fiecare celula beta asigura carburantul pentru toate celulele corpului. Celulele beta produc insulina si previn diabetul. Dar aceasta celula superba beta se lupta si cu obezitatea, si cu sindromul metabolic x, si cu bolile cardiovasculare. De fapt, celula beta din pancreas este computerul ce guverneaza toate procesele biologice din fiinta umana. Celula beta nu este proiectata sa secrete mai multa insulina cand omul e obez, si acesta este un motiv ca obezitatea duce la diabet.

Pana cand a crescut glicemia, vreo 10-15 ani, diabetul se instaleaza pe tacute. Cand deja glicemia a crescut, jumatate din populatia de celule beta din pancreas a murit. Diabetul este o boala nevindecabila, caci a fost descoperit cand a crescut glicemia, deci cand nu mai poate exista vindecare din pricina faptului ca au murit jumatate din celulele beta producatoare de insulina.

Stiinta trebuie sa faca o mare descoperire, in sensul sa poate diagnostica diabetul pana a se ajunge sa creasca glicemia. Diabetul este o boala parsiva: bolnavul intra in alerta si merge la doctor abia cand apar semnele complicatiilor din diabet. Nu mai vede bine, s-a stricat functionarea rinichilor, vasele sufera si la picioare o rana cat de mica nu se mai inchide, existand pericolul de a se ajunge la amputarea piciorului din pricina cangrenelor.

Obezitatea este drumul sigur spre diabet. Si fiindca s-a mentionat numele bolii recent desoperita, denumita sindrom metabolic x, se spune despre aceasta boala ca inmanuncheaza un veritabil cvartet al mortii: obezitatea, diabetul, hipertensiunea si prea multele grasimi in sange.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei