x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Trucuri pentru a mânca mai puţină sare

Trucuri pentru a mânca mai puţină sare

de Steluta Indrei    |    16 Iul 2012   •   17:34
Trucuri pentru a mânca mai puţină sare

Consumul excesiv de sare este daunator pentru sanatate. Hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare, insuficienta renala si alte tulburari apar sau se agraveaza din cauza abuzului de sare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aportul de sare ar trebui sa nu depaseasca 5 grame zilnic. Dar in realitate foarte putini dintre noi reusesc sa respecte aceasta recomandare, majoritatea populatiei consumand in medie 8-12 grame de sare pe zi. Exista insa solutii eficiente pentru a limita cantitatea de sare adaugata in alimente si a ne bucura in acelasi timp de o mancare gustoasa. Ne dezvaluie care sunt acestea profesorul doctor Nicolae Hancu, seful Clinicii de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice a Universitatii de Medicina din Cluj, autorul volumului "Abecedar de nutritie', aparut sub egida Academiei Romane, in iunie 2012.

Inlocuiti sarea cu ierburi aromatice si condimente
Ierburile aromatice – patrunjel, marar, busuioc, cimbru, tarhon, leustean, oregano, coriandru, maghiran, menta – dau o savoare deosebita alimentelor. Pentru a nu simti nevoia de sare, adaugati in mancaruri ierburi aromatice proaspete (verdeturi) din belsug, conform preferintelor si asocierilor potrivite. De exemplu, patrunjelul si mararul sunt ideale pentru supe, sosuri, salate; cimbrul, tarhonul, coriandrul, maghiranul – pentru carne si peste, iar busuiocul, menta, oregano, rozmarin – pentru paste, legume. Aceste verdeturi sunt indicate nu doar pentru savoarea lor, ci si datorita numeroaselor proprietati terapeutice. Iata doar cateva dintre acestea: busuiocul combate greata, leusteanul este diuretic, menta stimuleaza digestia, patrunjelul, coriandrul si mararul sunt bogate in vitamina C, maghiranul si cimbrul au efecte antistres.
Daca in ceea ce priveste ierburile aromatice nu exista restrictii, cu condimentele este bine sa fim mai precauti pentru a evita neplacerile gastrice. Putem adauga un praf de piper, nucsoara, ghimbir, curry, paprika la marinarea fripturilor si pestelui sau la prepararea legumelor. Condimentele pot fi asociate cu ierburi aromatice si, garantat, nu vom mai avea nevoie de sare la masa.
Profesorul Nicolae Hancu ne mai recomanda sa folosim din belsug suc de lamaie atat pe preparatele din carne, peste, cat si pe legume proaspete sau gatite. De asemenea, foarte potrivite pentru aromatizarea fripturilor si salatelor sunt ceapa si usturoiul.

Utilizati sare de mare sau sare dietetica
O solutie pentru a inlocui complet sarea fina, rafinata din bucatarie este sa folosim sare de mare sau sare dietetica. Sarea de mare provine din evaporarea apei de mare, iar uneori poate avea un gust mai puternic decat sarea clasica. Deci sarea de mare sareaza mai bine in cantitati mici. De asemenea, sarea dietetica – un amestec de saruri minerale (66% clorura de potasiu si 33% clorura de sodiu) are acelasi gust ca sarea clasica, dar fara inconvenientele acesteia.

Evitati alimentele procesate si rafinate
Profesorul doctor Nicolae Hancu avertizeaza ca majoritatea aportului zilnic de sodiu (77%) provine din sarea adaugata de producatorii din industria alimentara. De aceea, evitati supele instant, condimentele si adaosurile pentru supe/ciorbe, conservele de carne sau legume, mezelurile, carnea afumata si sarata, branzeturile, muraturile, pestele si fructele de mare conservate prin sarare, sosurile comerciale (ketchup, mustar, maioneza, chili, soia), chipsurile, sticksurile, covrigeii, biscuitii etc.
Cititi cu atentie etichetele! Excesul de sare poate proveni si din conservanti si aditivi alimentari (asa-numitele E-uri): monoglutamat de sodiu, bicarbonat de sodiu, benzoat de sodiu, alginat de sodiu. Evitati alimentele care au in compozitie aceste substante.
Mancati pe cat posibil legume proaspete, iar la nevoie spalati legumele conservate inainte de a le consuma.

Reduceti treptat adaosul de sare din alimentele preparate acasa. In timp, papilele gustative se vor adapta, iar mancarea nu vi se va mai parea fara gust daca nu are sare. Evitati sa aveti solnita pe masa in timp ce mancati.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei