x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tulburările de somn afectează calitatea vieţii

Tulburările de somn afectează calitatea vieţii

de Magda Colgiu    |    15 Mar 2011   •   18:34

 „Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn, iar anual sunt depistaţi o mie de noi pacienţi cu apnee în somn”, a afirmat prof. dr Florin Mi­hăl­ţan, pre­şe­dintele Societăţii Ro­mâne de Pneumologie. „Dormi bine, creşti să­nă­tos!” este sloga­nul Zilei Inter­na­­ţ­i­o­nale a Somnului, ce va fi săr­bă­­torită vineri, 18 martie.

Se apreciază că tulburările de somn afectează sănătatea şi calitatea vieţii a 45% din populaţia lumii, susţin specialiştii. Foarte multe persoane suferă de apnee în somn şi au probleme legate de oprirea respiraţiei repetat în timpul somnului, ca urmare a blocării căilor respiratorii. „Există o diversitate greu de imaginat a tul­bu­ră­ri­lor de somn şi noi în­cer­căm să atragem atenţia opi­niei ­pu­blice as­u­pra con­se­cin­ţe­lor ne­i­den­ti­f­i­că­rii la timp a acestor suferinţe”, spu­ne profesor doctor Florin Mi­hăl­­ţan. El reaminteşte res­pon­sa­bililor din sănătate, „că această specializare nu este încă re­­­cu­nos­cută la noi”, în ciuda nu­mă­­r­ului mare de suferinzi.

Apneea de somn poate fi ca­u­za­tă de o dimensiune prea mare a limbii, excrescenţelor de ţesut sau pierderii tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise. O apnee de somn poate dura între 10 secunde şi mai multe minute, fiecare astfel de eveniment fiind asociat cu o scădere a aportului de oxigen. Se pot produce între 5 şi 30 de astfel de opriri ale res­pi­ra­ţiei sau chiar mai mult pe oră. Acestea afectează inima şi pot cauza probleme grave de sănătate.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei