x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Tutunul face numai rele

Tutunul face numai rele

13 Apr 2005   •   00:00

Daca exista un acuzat tintit din toate punctele cardinale de rechizitorii privind prapadul pe care-l face in organismul oamenilor, apai acesta este tutunul.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • In clipa de fata nu exista nici o scuza pentru naravul fumatului, medicina a aratat ca tigara ataca inima, face ravagii in plamani, impiedica ficatul sa fabrice destula energie, stramteaza diametrul vaselor, de pilda, de la picioare, inlesnind blocarea circulatiei si adesea se impune taierea piciorului cu cangrena.

    Conferentiar Constantin Marica, sef de sectie la Institutul de pneumologie "M. Nasta", specifica faptul ca in fumul de tigara exista cateva categorii de substante nocive. Nicotina, prima categorie, este de fapt o substanta care creeaza dependenta fizica si psihica. A doua categorie de substante rele din tutun sunt substantele iritante pentru mucoasa respiratorie. Acidul cianhidric, fenolii, crezolii paralizeaza cilii care constituie covorul rulant si astfel se compromite actiunea de curatare de secretii prin intermediul acestui covor miscator. Secretiile stagneaza in bronhii si apar suprainfectiile. Substantele acestea inhiba si factorii locali ce ar putea proteja mucoasa, inhiba celulele macrofage ucigase de germeni patogeni. Bronhiile unui fumator sunt mereu inflamate fiindca sunt stimulate glandele ce genereaza inflamatii. Substantele nocive din aceasta a doua categorie mai fac si alte rele, stimuleaza proteazele, care distrug stratul de suprafata din bronhii. Se creeaza ulceratii si tesutul elastic este inlocuit cu tesut fibros, pierzandu-se astfel elasticitatea bronsitei, situatie grava care se numeste bronsita cronica obstructiva. Daca ulceratia se imbogateste in celule cu inmultire haotica apare cancerul de plaman. A treia categorie, de fapt hidrocarburi aromatice pot modifica structural ADN-ul din celulele plamanului, care se divid necontrolat si genereaza tumori canceroase. Sunt false toate alibiurile fumatorilor, tutunul nu aduce o stare de calm, nu franeaza obezitatea si nu favorizeaza somnul, tabagismul face numai rau.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă