x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un alt fel de cancer de sîn

Un alt fel de cancer de sîn

de Oana Antonescu    |    29 Apr 2008   •   00:00


Numai 2%-3% din totalul cazurilor de cancer de sîn sînt cauzate de boala Paget. Această boală nu este frecvent întîlnită, însă este mai periculoasă decît celelalte, fiindcă se confundă deseori cu o afecţiune dermatologică şi se tratează ca atare.


Numai 2%-3% din totalul cazurilor de cancer de sîn sînt cauzate de boala Paget. Această boală nu este frecvent întîlnită, însă este mai periculoasă decît celelalte, fiindcă se confundă deseori cu o afecţiune dermatologică şi se tratează ca atare. Acesta este motivul pentru care boala Paget a sînului se diagnostichează greu şi de multe ori prea tîrziu, cînd cancerul se află într-un stadiu avansat. 

Manifestările bolii Paget nu duc femeia cu gîndul la cancer mamar. Semnele de debut pot fi puse pe seama unei probleme cutanate, fiindcă boala se manifestă prin prurit (mîncărime) al mamelonului, senzaţie de arsură sau de înţepătură. Uneori, foarte rar, poate apărea şi o scurgere alb-gălbuie sau roşiatică. “Aceste simptome sînt uneori greşit diagnosticate ca psoriazis, ca dermatită seboreică sau ca o papilomatoză benignă a mamelonului. Unguentele şi medicamentele prescrise de medicii dermatologi nu vor trata iritaţia mamelonului. Această formă de cancer afectează canalele galactofore ale glandei mamare şi invadează tegumentele mamelonare”, explică dr Alexandru Filipescu, medic primar ginecolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Particularităţi

Boala Paget are cîteva particularităţi, atrage atenţia specialistul nostru. Leziunea apare întotdeauna la un singur sîn, de aceea ea nu poate fi confundată cu eczema mamelonului, de pildă, care este bilaterală şi apare numai la femeia tînără, însărcinată sau care alăptează. O altă particularitate este aceea că apare mai frecvent la femeile trecute de 40 de ani. Iritaţia se extinde lent şi formează o crustă care supurează. Dacă singura manifestare a bolii este leziunea mamelonului, fără să existe şi o formaţiune tumorală, opţiunile de tratament sînt mai numeroase, fiindcă stadiul cancerului este incipient. “Dacă femeia sau medicul depistează la palpare o tumoare este semn că boala se află într-un stadiu mai avansat, iar prognosticul este identic cu al celorlalte forme de neoplasm mamar”, precizează dr Alexandru Filipescu.

×
Subiecte în articol: sănătatea femeii