Ciocolata nu face rau dintilor. Ba dimpotriva, s-a dovedit ca ar contine substante anticarie. Si tot ciocolata s-a dovedit a fi un veritabil cocteil de vitamine si minerale.
MAGDA MARINCOVICI
Am fost cicaliti toata copilaria ca dusmanul numarul unu al danturii ar fi ciocolata. Eroare radicala. Ca si alte alimente - painea, merele - , ciocolata poate sa favorizeze dezvoltarea unei carii. Dar trebuie luati in calcul, ca de altfel in cazul tuturor alimentelor consumate, si alti factori care concura la aparitia cariilor: ereditatea, calitatea emailului dentar, nivelul bacteriilor care fermenteaza glucidele, frecventa cu care mancam ciocolata si mai ales la ce interval ne spalam pe dinti.
CALCIU. Dar ciocolata contine, de asemenea, lapte, care inseamna aport de calciu, care face dintele mai solid, si o serie de substante grase care contribuie la crearea unei pelicule protectoare deasupra emailului.
Asadar, ciocolata este fara nici o urma de indoiala printre alimentele aliate in lupta contra cariilor dentare. Cu o singura mentiune. Toata demonstratia cercetatorilor privind calitatile anticarie ale ciocolatei poate fi compromisa daca neglijam respectarea cu rigurozitate a regulilor de igiena buco-dentara.
ANTISTRES
Magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitaminele B12 si B2 - un veritabil cocteil de elemente recunoscute pentru capacitatea de a revigora organismul. Astfel, 100 g de ciocolata furnizeaza organismului 100 mg de magneziu, stiind ca ratia zilnica recomandata de magneziu este de aproximativ 300 g. Cele mai frecvente consecinte ale carentei de magneziu sunt oboseala, stresul, spasmofilia.
GLUCIDE
Nu trebuie neglijat aportul de glucide furnizat de ciocolata, element care imbunatateste performantele intelectuale, secretia de hormoni neuromediatori responsabili cu starea de bine, decisiva mai ales in cazul persoanelor depresive. Contrar unor opinii ale specialistilor, ciocolata nu creste nivelul colesterolului in sange, si aceasta gratie unui compus din untul de cacao.