x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un cocteil dulce si valoros

Un cocteil dulce si valoros

17 Aug 2004   •   00:00

Ciocolata nu face rau dintilor. Ba dimpotriva, s-a dovedit ca ar contine substante anticarie. Si tot ciocolata s-a dovedit a fi un veritabil cocteil de vitamine si minerale.

MAGDA MARINCOVICI

Am fost cicaliti toata copilaria ca dusmanul numarul unu al danturii ar fi ciocolata. Eroare radicala. Ca si alte alimente - painea, merele - , ciocolata poate sa favorizeze dezvoltarea unei carii. Dar trebuie luati in calcul, ca de altfel in cazul tuturor alimentelor consumate, si alti factori care concura la aparitia cariilor: ereditatea, calitatea emailului dentar, nivelul bacteriilor care fermenteaza glucidele, frecventa cu care mancam ciocolata si mai ales la ce interval ne spalam pe dinti.

CALITATI. Reabilitarea ciocolatei a fost realizata de cercetatorii americani, care au descoperit calitatile anticarie mai putin cunoscute ale ciocolatei. Potrivit retetei clasice, ciocolata contine aproximativ 70% cacao, care are in compozitie tanini, fluor si fosfati. Or, taninii sunt recunoscuti pentru actiunea lor inhibitorie asupra dezvoltarii bacteriilor din cavitatea bucala. Fluorul mareste rezistenta emailului, iar fosfatii formeaza un tampon intre acizii formati prin metabolizarea glucidelor.

CALCIU. Dar ciocolata contine, de asemenea, lapte, care inseamna aport de calciu, care face dintele mai solid, si o serie de substante grase care contribuie la crearea unei pelicule protectoare deasupra emailului.

Asadar, ciocolata este fara nici o urma de indoiala printre alimentele aliate in lupta contra cariilor dentare. Cu o singura mentiune. Toata demonstratia cercetatorilor privind calitatile anticarie ale ciocolatei poate fi compromisa daca neglijam respectarea cu rigurozitate a regulilor de igiena buco-dentara.

ANTISTRES

Magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitaminele B12 si B2 - un veritabil cocteil de elemente recunoscute pentru capacitatea de a revigora organismul. Astfel, 100 g de ciocolata furnizeaza organismului 100 mg de magneziu, stiind ca ratia zilnica recomandata de magneziu este de aproximativ 300 g. Cele mai frecvente consecinte ale carentei de magneziu sunt oboseala, stresul, spasmofilia.

GLUCIDE

Nu trebuie neglijat aportul de glucide furnizat de ciocolata, element care imbunatateste performantele intelectuale, secretia de hormoni neuromediatori responsabili cu starea de bine, decisiva mai ales in cazul persoanelor depresive. Contrar unor opinii ale specialistilor, ciocolata nu creste nivelul colesterolului in sange, si aceasta gratie unui compus din untul de cacao.

PROTECTIE CONTRA CANCERULUI

Ciocolata este bogata in antioxidanti, substante cu rol in prevenirea unor boli, in special a cancerului. Dintre acesti antioxidanti, polifenolii de cacao sunt un scut in calea cancerului de san si de prostata. De asemenea, polifenolii au virtuti antiischemice, fluidizand circulatia sangelui si deci impiedicarea formarii emboliilor, a infarctului... Un studiu recent realizat de cercetatorii din Nebraska arata ca acest aliment furnizeaza o cantitate apreciabila de cupru, pentru americani ciocolata fiind sursa cea mai importanta pentru aportul acestui element. Ciocolata neagra ofera 22%, iar ciocolata cu lapte, 11% din cantitatea de cupru recomandata zilnic. Organismul are nevoie de cupru pentru proprietatile sale antitumorale dovedite.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă ciocolata