x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un vaccin care previne cancerul

Un vaccin care previne cancerul

31 Iul 2007   •   00:00

Un vaccin care ar putea preveni cancerul? O premieră medicală privită cu destulă neincredere in toate ţările lumii. Nu demult, vaccinul Silgard (Gardasil in alte ţări) a intrat şi pe piaţa farmaceutică romănească.

Un vaccin care ar putea preveni cancerul? O premieră medicală privită cu destulă neincredere in toate ţările lumii. Nu demult, vaccinul Silgard (Gardasil in alte ţări) a intrat şi pe piaţa farmaceutică romănească. A devenit repede cunoscut drept vaccinul care previne cancerul de col. In fapt, el previne infecţia cu virusul HPV (Human Papilloma Virus), care, conform studiilor, este vinovat de apariţia a aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col. Dr. Alexandru Filipescu, medic primar obstetrică-ginecologie in cadrul Spitalului Clinic Universitar de Urgenţă "Elias", ne spune cum acţionează vaccinul.

Tulpinile

Pănă la ora actuală s-au identificat şi analizat aproximativ 170 de tulpini ale virusului HPV, 80 dintre ele avănd potenţial oncogen. Vaccinul produs de laboratoarele farmaceutice americane Merck asigură protecţie impotriva a patru tulpini: 6, 11, 16 şi 18. Dintre acestea, numai trei au potenţial oncogen crescut, a patra provocănd papiloamele genitale. Conform studiilor efectuate de producători, cele trei tulpini sunt considerate a fi cauza a 70% dintre cancerele de col. Teoretic, vaccinul se administrează chiar de la vărsta de 9 ani. "Eficienţa este mai mare dacă se administrează fetelor care nu şi-au inceput viaţa sexuală şi deci nu au contractat virusul HPV", precizează dr Alexandru Filipescu. Femeia cu viaţă sexuală activă trebuie să efectueze inainte de toate o analiză pentru depistarea virusului. Silgard poate fi administrat şi femeilor care au o tulpină HPV, dar eficienţa scade pănă la 48%. Dacă femeia este purtătoarea uneia dintre cele patru tulpini, vaccinul acţionează in sensul atenuării concentraţiei virale din organism. Din păcate, el nu poate elimina din organism tulpina virusului şi nici nu vindecă infecţiile deja existente. Vaccinul trebuie prescris de medicul de familie sau specialist (ginecolog, infecţionist) şi se administrează după o schemă de vaccinare: la două luni de la prima doză se realizează o revaccinare, urmată de o a treia peste alte patru luni. O doză din cele trei costă 420 RON.

PREVENTIV. Pentru că vaccinul nu asigură protecţie impotriva tuturor tulpinilor HPV, se recomandă efectuarea periodică a testului Papanicolau pentru diagnosticul cancerului de col, chiar şi cănd a fost administrat vaccinul. Alte două companii farmaceutice vor scoate pe piaţă vaccinuri similare, cu diferite tulpini ale virusului HPV.

STATISTICI. Atăt la nivel mondial, căt şi naţional, cancerul de col uterin este al doilea ca incidenţă la femei, după cel de săn. In Romănia, incidenţa este una dintre cele mai mari din Europa. Conform OMS, rata mortalităţii in Romănia prin această boală este de şase ori mai mare decăt media ţărilor UE.

×
Subiecte în articol: vaccinul sănătatea femeii