x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un vaccin din lapte de iepuroaica

Un vaccin din lapte de iepuroaica

de Steluta Indrei    |    12 Dec 2005   •   00:00
Un vaccin din lapte de iepuroaica

Iepurii ar putea deveni in curand adevarati producatori de vaccinuri. O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca doua proteine provenind din laptele iepuroaicelor modificate genetic constituie un vaccin eficient contra diareei.

Cotidianul francez Le Figaro informeaza ca oamenii de stiinta au reusit sa obtina lapte de la iepuri modificati genetic, din care au produs un vaccin contra rotavirusului. Acest virus, care provoaca diaree acuta, face peste 600.000 de victime anual, in lume, printre copiii cu varste sub 5 ani, mai ales in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Nu este prima data cand se incearca punerea la punct a unui vaccin contra diareei. In 1999, compania Wyeth Lederl... a fabricat in premiera un vaccin pornind de la forma inactivata a virusului. Dar in acelasi an vaccinul a fost retras de pe piata in Statele Unite, fiindca, desi era eficient contra bolii, acesta antrena complicatii intestinale grave.

STUDIU. In prezent, cercetatorii francezi propun un alt concept de vaccin. Despre ce este vorba? In loc sa transforme virusul pentru a face un vaccin, ei au analizat genomul rotavirusului pentru a descoperi ce fel de proteine trebuie injectate pacientului, care sa determine cel mai bun raspuns imunitar. Aceasta metoda si-a dovedit deja eficienta. Ea este utilizata astazi pentru vaccinul contra hepatitei B. "Acestea sunt vaccinurile viitorului, care in mod normal nu prezinta efecte secundare", a afirmat Louis-Marie Houdebine, cofondator al Bioprotein Technologies.

Doua gene ale rotavirusului au fost injectate in embrioni care apoi au fost implantati unui lot de iepuroaice. In timp, puii astfel modificati genetic au devenit iepuroaice care produc lapte ce contine cele doua proteine folosite pentru crearea vaccinului. Deocamdata, acest tip de vaccin antidiareic a fost experimentat cu succes pe soareci de laborator.

OBSTACOL
Pana la testele pe oameni mai ramane de depasit un obstacol. Metoda de modificare genetica a iepurilor este destul de complicata si foarte costisitoare. Din acest motiv, companiile farmaceutice inca nu vor sa se implice in producerea vaccinului. Potrivit cercetatorilor francezi, ar fi nevoie de mii de iepuri modificati genetic pentru a vaccina copiii din intreaga lume. O iepuroaica produce 15 litri de lapte pe an, iar un litru de lapte contine doar o jumatate de gram de vaccin. In asteptare, doua mari companii farmaceutice americane vor lansa pe piata un vaccin antidiareic, dar obtinut tot prin metoda veche, pe baza de virus inactivat.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin