x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Urgente dentare

06 Apr 2006   •   00:00

"In cazul nevralgiei dentare, curatati zona afectata in profunzime. Clatiti cu apa calda sau folositi ata dentara pentru a inlatura resturile de mancare. Daca durerea persista, contactati medicul stomatolog. Nu puneti aspirina in locul dureros sau pe gingie. Daca fata se umfla, aplicati comprese reci si contactati medicul stomatolog imediat. Limba, obraz sau buze taiate sau muscate: Aplicati gheata pe suprafata inflamata. Daca sangereaza, presati cu un tampon. Daca sangerarea nu se opreste dupa 15 minute sau daca nu poate fi controlata printr-o simpla presiune, duceti copilul la spital, la camera de urgenta.

Pierderea unui dinte permanent: Gasiti dintele. Apucati-l de partea superioara, nu atingeti radacina. Puteti clati dintele, dar nu il spalati. Cercetati daca dintele are vreo spartura. Daca este in stare buna, incercati sa il introduceti in cavitate. Pacientul trebuie sa preseze prin muscare. Daca nu puteti reinsera dintele, transportati-l intr-un recipient ce contine saliva pacientului sau lapte. Daca varsta pacientului o permite, dintele poate fi tinut in gura pana ce ajunge la medicul stomatolog. Medicul stomatolog trebuie solicitat de urgenta. Daca a trecut prea mult timp, dintele nu mai poate fi salvat.

Fluorul

Fluorul este un element care s-a dovedit a fi benefic pentru dinti. Totusi, fluorul in cantitate prea mica sau prea mare poate fi in detrimentul dintilor. O cantitate insuficienta de fluor nu va intari dintii astfel incat sa ii ajute sa reziste la carii. Ingerarea in exces a fluorurii de catre copiii prescolari poate determina fluoroza dentara, care este o colorare de la alb la maro a dintilor permanenti. Multi copii ingereaza mai multa fluorura decat constientizeaza parintii. Cunoscand sursele potentiale de fluor ale copiilor, parintii pot sa previna aparitia fluorozei dentare.

Cateva dintre aceste surse sunt: prea multa pasta fluorizata la o varsta frageda; utilizarea neadecvata a suplimentelor de fluorura; sursele ascunse de fluorura din dieta copiilor.

Copiii de doi-trei ani pot sa nu expectoreze pasta de dinti care contine fluorura atunci cand se spala pe dinti. In consecinta, acesti copii pot ingera o cantitate excesiva de fluorura in timpul periajului. Ingerarea pastei de dinti in aceasta perioada critica a dezvoltarii dintilor permanenti este factorul cel mai mare de risc in evolutia fluorozei.

Ingerarea neadecvata si excesiva a suplimentelor de fluorura pot contribui de asemenea la fluoroza. Pilulele cu fluorura si tabletele, precum si vitaminele cu fluorura nu ar trebui administrate copiilor mai mici de sase luni. Dupa aceasta varsta, suplimentele de fluorura ar trebui date copiilor numai dupa ce s-au luat in calcul toate sursele de ingerare a fluorurii si cu recomandarea medicului pediatru sau a dentistului pediatru. Unele alimente contin un nivel ridicat de fluorura, in special cele pe baza de prafuri concentrate pentru copii, cele pe baza de soia pentru copii, cerealele uscate pentru copii, spanacul crema si produsele din pui pentru copii. Rugam cititi eticheta sau contactati producatorul. Si unele bauturi contin un nivel ridicat de fluoruri, in special ceaiurile decofeinizate, sucurile din grepfrut galben. O alta sursa de fluoruri se poate gasi in bauturile racoritoare de la restaurantele fast food, atunci cand se amesteca siropul cu apa de la reteaua orasului.

MASURI. Parintii pot lua urmatoarele masuri pentru a scadea riscul aparitiei fluorozei la dintii copiilor lor: Folositi pasta de dinti speciala pentru copiii cu o varsta foarte frageda. Puneti doar o picatura de pasta pentru copii pe periuta, atunci cand se spala pe dinti. Luati in calcul toate sursele de ingerare a fluorurii inainte de a cere suplimente de fluorura de la medicul pediatru sau dentist. Evitati sa administrati orice suplimente de fluorura copiilor pana la varsta de sase luni.

PASTA DE DINTI. Care este cea mai buna pasta de dinti pentru copilul meu? Unul dintre cele mai importante lucruri pentru a avea o sanatate orala buna este periajul dintilor. Multe paste de dinti si/sau produse ce confera stralucire dintilor pot dauna zambetului copiilor. Acestea contin abrazivi duri care pot eroda smaltul dintilor de lapte. Atunci cand cautati o pasta de dinti pentru copilul dumneavoastra, asigurati-va ca alegeti una recomandata de catre Asociatia Medicilor Stomatologi din Romania. Aceste paste de dinti au fost testate pentru a putea fi folosite in siguranta.

NU UITATI! Pentru a evita ingerarea unei cantitati mari de fluoruri, copiii trebuie sa expectoreze pasta de dinti dupa periaj. Daca se ingereaza o cantitate prea mare de fluorura, poate aparea asa-zisa fluoroza. Daca copilul dumneavoastra este prea mic sau nu poate expectora pasta de dinti, aveti grija sa foloseasca o pasta de dinti fara fluor sau periati-i dintii fara pasta.
×
Subiecte în articol: copiilor copii dinţi pasta fluorura