x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Urinarea cu sânge

Urinarea cu sânge

14 Dec 2009   •   00:00

Din păcate, prea des medicii sunt obligaţi să rostească nişte diagnostice care îngrozesc pa­cientul. Cancer de rinichi sau cancer de vezică urinară. Ca să uităm de faptul că de multe ori aceste două forme de cancer se întâlnesc îm­preună la acelaşi suferind. După ce au fost arătate împrejurările care deschid uşa riscului de îmbolnăvire de aceste cancere, iată şi o comparaţie între simptomele generate de cele două neoplasme.

Jumătate din cancerele rinichiului propriu-zis se descoperă accidental. Unul din două cancere de rinichi nu dau simptome. Proasta viziune asupra prezentării la medic, doar pentru un control necesar a fi făcut periodic, a dus la situaţia rea din România, şi anu­me descoperirea în fază târzie a acestor cancere. Abia când cancerele de rinichi sau vezică urinară s-au existins şi au invadat vecinătăţile, bolnavii se prezintă la medic cu forme avan­sate.

Stadiul înaintat şi grav al cancerelor în care se duc la medic bolnavii, îi obligă pe chi­rurgii urologi să nu mai poată menaja rinichiul bolnav şi este necesară îndepărtarea lui. În ca­zul vezicii urinare, dacă atacul cancerului s-a limitat la mucoasa vezicii, adică la învelişul in­te­rior se poate păstra vezica urinară "de­cu­pân­du-se" doar tumora ancorată în perete la supra­faţa ţesuturilor. Atât cancerul de vezică urina­ră, cât şi cancerul de rinichi prezintă ca principal simptom urinarea cu sânge. În cazul bolii de urinare cu sânge, în 90% din situaţii, este vorba despre un cancer de vezică.

Doar în 30%-40% din cazurile de cancer de rinichi bolnavii urinează cu sânge. În cazul cancerului de ri­nichi, boală a cărnii rinichiului, apare şi o du­rere lombară, surdă, o durere în şale, aşa că în mod greşit pacientul se duce la medicul de reu­matism. În cancerul de rinichi pe lângă durere se constată şi o creştere a rinichiului care ajun­ge să fie palpat datorită dimensiuni mărite. În cazul cancerului de vezică urinară, pe lângă pierderea de sânge în urină, apare şi urinarea deasă atât ziua, cât şi noaptea, iar pacienţii nu pot să se ţină când le vine să facă pipi.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă