x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Uzura din genunchi

Uzura din genunchi

de Florin Condurateanu    |    03 Dec 2005   •   00:00

Unora fiecare pas le schimonoseste figura de durere. In genunchiul lor parca ar fi cioburi care scrijelesc si oase, si muschi, si tendoane. Medicina spune ca e artroza genunchiului sau gonartroza, cum e denumita, dar putini stiu cauzele acestor chinuri dureroase la nivelul genunchiului. Explica aceste cauze ale artrozei la genunchi doctorul Rodica Marinescu, medic primar la Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina. Artroza primitiva e produsa de fenomene degenerative aparute la varstnici, atacand, in primul rand, cartilagiul. Dar tot artroze primitive produc si obezitatile, ca si o anume mostenire din familie.

Urmeaza o palarie mare sub care se incadreaza artrozele secundare. Candva in genunchiul bolnavului de gonartroza a existat o fractura si miscarea s-a reluat prea devreme dupa operatie. Alta cauza este moda aceea de scoatere a meniscurilor in totalitate, absenta acestor meniscuri conducand la artroze secundare. Artroza la genunchi apare si ca urmare a bolilor reumatologice, de exemplu ca urmare a artritelor reumatoide. Artroze la genunchi se diagnosticheaza si ca insotire a unor afectiuni, care produc o nedorita depozitare de substante in genunchi. Astfel, guta afecteaza si articulatiile mici, si articulatiile mari, inclusiv genunchiului, in acesta depozitandu-se cristale de urati, care distrug cartilagiul articular.

Un regim dietetic cu limitarea carnii tinere, de vanat si a mancarurilor din organe, dar si curatarea articulatiei de aceste cristale rezolva suferinta.

Alta boala, numita condrocalcinoza, depune cristale de pirofosfat de calciu in genunchi. De vina poate fi si o alta maladie osteocondromatoza, care face sa pluteasca in lichidul genunchiului mici pietricele din depuneri. In urma unor entorse grave raman instabilitati ale ligamentelor si astfel se urgenteaza degradarea articulatiei prin artroza. Unii oameni au picioarele in forma de X sau in forma de O si firesc ca apare uzura in genunchi, caci oasele nu mai au un ax aliniat. Chirurgia trebuie sa modifice axul deviat al oaselor in stadii incipiente.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă genunchi