x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin contra cancerului de sân

Vaccin contra cancerului de sân

de Magda Marincovici    |    13 Dec 2011   •   21:00
Vaccin contra cancerului de sân

Cancerul de san afecteaza o femeie din opt. Este cea mai frecventa forma de cancer. Numarul cazurilor creste constant ca urmare a mai multor factori, in special alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si imbatranirea. Sperantele de stopare a acestei cresteri periculoase se leaga de punerea la punct a unui vaccin care sa previna aparitia acestei boli. Potri­vit unui recent articol publicat in editia online a Le Figaro, aceasta speranta nu este chiar atat de indepartata.

Cercetatorii americani de la Centrul de lupta contra cancerului de la Mayo Clinic Arizona lucreaza la un vaccin terapeutic capabil sa faca organismul sa produca anticorpi contra celulelor maligne. Cercetarea este in faza testelor pe rozatoare, faza in care autorii au reusit reducerea cu 80% a volumului tumorilor mamare. Rezultatele lor sunt foarte interesante, fiind publicate in revista Academiei Americane de Stiinta (PNAS). In prezent, se asteapta extinderea studiului pe oameni.

De multe decenii, cercetatorii s-au intrebat cum sa procedeze astfel incat sistemul imunitar sa recunoasca diferentele intre celulele normale si cele malinge si, de exemplu, printr-un vaccin, sa fie distruse celulele 'rele' si doar acestea. La ora actuala, organismul nu este capabil sa faca aceasta diferenta si, deci, sa pro­voa­ce o respingere a acestora. In acest sens, cer­cetatorii americani au descoperit ca, atunci cand celulele se malignizeaza, hidratii de car­bon de la suprafata unor proteine celulare prezinta unele diferente comparativ cu cele ale celulelor sanatoase. Pe aceste diferente microscopice se bazeaza vaccinul contra cancerului de san realizat de cercetatorii de la Mayo Clinic.

Complet sintetic, vaccinul are trei compusi: un factor de stimulare a sistemului imunitar folosit ca adjuvant, un factor capabil de a alimenta productia de celule T (criminale pentru cancer) si o peptida care determina reactia imunitara contra celulelor purtatoare ale proteinei MUC1 asociata cu hidratii de carbon specifici cancerului de san. Vaccinul administrat rozatoarelor cu tumoare mamara a declansat o puternica reactie imunitara, cei trei compusi reusind sa reduca aproape 80% din volumul tumorii, sustine unul dintre autorii studiului, Geert-Jan Boons. Este pentru prima data cand un vaccin reuseste sa influenteze sistemul imunitar in sensul de a distinge si chiar a ucide celulele maligne, prin structurile de hidrati de carbon de pe proteina MUC1, subliniaza Sarah Gendler, autor al studiului.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei