x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vaccin promitator

Vaccin promitator

de Steluta Indrei    |    19 Dec 2005   •   00:00
Vaccin promitator

O companie farmaceutica din Franta a anuntat punerea la punct a unui vaccin contra formei umane a gripei aviare. Acesta este primul vaccin promitator impotriva virusului H5N1, apreciaza specialistii.

Cotidianul francez Le Figaro publica rezultatele celui mai recent test al unui vaccin contra gripei aviare. Este vorba despre un vaccin "prepandemic", care a fost testat in laboratoarele Sanofi Pasteur pe 400 de persoane sanatoase, cu varste intre 18 si 40 de ani. Acesta va servi la stabilirea procedurilor de fabricare pe scara larga a unui vaccin in cazul in care se declanseaza o eventuala pandemie. Intre timp, mesajul specialistilor este categoric: "La ora actuala, inca nu exista un vaccin capabil sa protejeze lumea aflata sub amenintarea virusului gripei aviare. Nu exista vaccin pentru ca forma virusului H5N1 nu este pandemica: inca nu a suferit mutatii sau recombinari pentru a se transmite de la om la om".

TULPINA VIRALA. Experimentele din Franta au fost realizate in trei spitale diferite - Necker, Cochin si Garches - si au fost coordonate de profesorul Jean-Louis Bresson. Tulpina virala utilizata pentru vaccin provine de la o bolnava infectata cu H5N1 in Vietnam, in 2004. Ea a fost furnizata companiei franceze de Institutul de cercetare si biologie din Marea Britanie. Aceasta tulpina virala, dupa ce a fost manipulata genetic, a putut fi cultivata astfel incat sa produca mari cantitati de virusuri H5N1.

TESTE. Voluntarii pe care a fost testat vaccinul au fost impartiti in doua grupe: unii au primit vaccinul asociat cu un adjuvant (o substanta care stimuleaza imunitatea) si altii doar vaccinul. S-au administrat cantitati diferite de vaccin: 7,5 micrograme, 15 micrograme sau 30 de micrograme. Fiecarui voluntar i s-au facut doua doze la un interval de trei saptamani. "Nu am observat efecte secundare la nici una dintre persoanele vaccinate. De asemenea, am constatat ca doua doze de vaccin sunt suficiente pentru a asigura o imunitate corespunzatoare, iar cele mai bune rezultate au fost obtinute la subiectii care au primit cea mai mare doza (30 de micrograme), asociata cu un adjuvant", a explicat dr. Agnes Hoffenbach.

REZULTATELE STUDIULUI
Autorii studiului s-au aratat mai mult decat multumiti de rezultate: cei mai multi voluntari vaccinati au dezvoltat anticorpii necesari care sa-i protejeze de virusul H5N1. De retinut ca cercetatorii vor face si alte teste pe inca 400 de persoane, de data aceasta copii si batrani - tintele preferate ale gripei aviare. Experimente similare au fost efectuate si in Statele Unite ale Americii, obtinandu-se rezultate incurajatoare. In ciuda acestor reusite, o pandemie reprezinta in continuare un risc major pentru populatie. De aceea, orice rezultat pozitiv inseamna o arma in plus contra gripei aviare.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin