x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Varicele, nu doar o problemă estetică

Varicele, nu doar o problemă estetică

de Steluta Indrei    |    12 Feb 2008   •   00:00

Vene dilatate, deformate, de culoare albăstruie... Varicele sunt coşmarul multor femei. Dar ele trebuie să ştie că, pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele pot deveni extrem de supărătoare.

Vene dilatate, deformate, de culoare albăstruie... Varicele sunt coşmarul multor femei. Dar ele trebuie să ştie că, pe lângă faptul că sunt inestetice, varicele pot deveni extrem de supărătoare. Iată explicaţiile oferite de căpitan doctor Mihai Dumitraşcu, medic chirurgie vasculară la Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei. El defineşte varicele drept “o afecţiune cro­nică, degenerativă a peretelui venos. Boala constă în dilataţii şi deformări permanente ale venelor, având cea mai frecventă localizare la nivelul sistemului venos superficial al membrelor inferioare. Concomitent apar şi modificări patologice ale pielii din zona respectivă”.

Cauze multiple

La apariţia varicelor contribuie o multitudine de cauze. În primul rând sunt implicate cauze ereditare, majoritatea persoanelor afectate având o predispoziţie genetică de apariţie a varicelor (modificări structurale ale peretelui venos sau malformaţii congenitale ale venelor). O altă cauză care influenţează apariţia varicelor este de natură profesională. Persoanele care stau mult timp în picioare (ortostatism prelungit), cele care au o activitate fizică intensă (ridicare de greutăţi mari) sunt expuse riscului de a face varice. Apoi există şi cauze comportamentale: sedentarismul, traumatismele repetate. Varicele mai sunt favorizate de obezitate, naşteri multiple, tulburări hormonale, medicul Mihai Dumitraşcu incluzând aici şi folosirea de lungă durată a contraceptivelor orale.

Semne trecute cu vederea

Procesul de dezvoltare a varicelor este de lungă durată. Debutul este lent, manifestările care anunţă posibila apariţie a varicelor fiind discrete, reversibile şi ignorate de pacient. Semnele apar de regulă către seară, în special după ortostatism prelungit, şi dispar pe timpul nopţii. În prima fază, pacientul acuză seara senzaţie de greutate la nivelul membrelor inferioare, umflarea gambelor şi a picioarelor, senzaţie de durere surdă în toată masa musculară a gambei. Dr Mihai Dumitraşcu mai aminteşte crampele musculare ce apar mai ales noaptea. Tot în timpul nopţii, pacientul poate avea o senzaţie de disconfort, o nevoie de mişcare a gambelor (sindromul nocturn al gambelor neliniştite). Alte neplăceri ce pot fi resimţite de pacient sunt senzaţiile de mâncărime (prurit) şi transpiraţia abundentă la nivelul gambelor. Totodată, pilozitatea se reduce în zonele respective.

De multe ori pacientul motivând că “nu l-a durut” neglijează aceste simpto­me şi se prezintă la medic direct în faza complicaţiilor, când tratamentul este mult mai dificil şi posibilele sechele mult mai frecvente. Medicul Mihai Dumitraşcu a constatat din propria experienţă că bărbaţii – care acordă mai puţină importanţă aspectului estetic – se prezintă la medic în stadii mai avansate ale bolii comparativ cu femeile.

Ce este de făcut

Metodele de tratament în cazul varicelor diferă în funcţie de stadiul bolii, dar şi de opţiunile pacientului. Există două tipuri de tratament: conservator şi curativ.

Tratamentul conservator presupune menţinerea sistemului venos intact şi încercarea de a echilibra circulaţia venoasă prin mijloace neinvazive. Numai că acestea se pot aplica în stadiile incipiente ale bolii. În primul rând, pacienţii trebuie să evite statul prelungit în picioare, iar în perioadele de repaus să ridice membrele inferioare deasupra orizontalei. Când sunt nevoiţi să stea în picioare, ei vor purta un ciorap elastic sau o faşă elastică. Pacienţii mai trebuie să evite expunerea la căldură excesivă, băile fierbinţi, sauna. O mare atenţie vor acorda controlului greutăţii corporale. Femeile predispuse la varice vor evita utilizarea anticoncepţionalelor, naşterea pe cale naturală. De asemenea nu este bine să poarte tocuri foarte înalte sau foarte joase.

Pentru stimularea circulaţiei venoase pacienţilor li se recomandă mersul pe jos, gimnastica medicală, hidroterapia, duşurile tonifiante şi odihna în pat.

În stadiile incipiente ale bolii, medicul poate prescrie medicamente flebotonice, hemoreologice sau anticoagulante.

 

 

CHIRURGIE. Tratamentul chirurgical presupune atât înlăturarea venelor varicoase, evitându-se astfel posibilitatea agravării bolii şi apariţia complicaţiilor, cât şi metode reconstructive. Cu ajutorul tratamentului chirurgical clasic se efectuează mici incizii şi se extirpă venele varicoase. Tratamentul chirurgical reconstructiv presupune efectuarea unor intervenţii de reconstrucţie valvulară la nivelul venelor afectate. Astfel, se restabileşte fluxul venos la nivelul venelor de calibru mare.

 

 

COMPLICAŢII. Cele mai frecvente complicaţii ale varicelor sunt dermatitele, ulcerul varicos, fistula cutanată (sângera­re la nivelul unui vas varicos lezat). O complicaţie serioasă este tromboflebita varicoasă, care dacă este neglijată poate avea risc letal din cauza complicaţiilor pulmonare.

 

 

INTERVENŢII. Varicele de calibru mic, în stadii incipiente, pot fi eliminate cu ajutorul unui tratament sclerozant. La nivelul venei varicoase se injectează agenţi sclerozanţi care “astupă” vasul şi îl exclud astfel din circulaţie. O altă intervenţie adresată doar pacienţilor cu varice în stadii incipiente este tratamentul fotocoagulant endovascular. Fotocoagularea cu laser se aplică în cazul venelor de calibru mic de la suprafaţa pielii. Boala varicoasă în stadii avansate nu poate fi tratată cu laser.

 

 

 

FEMEI. Varicele apar mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Studiile arată că boala afectează, în diferite stadii, 60%-65% dintre femei şi aproximativ 30% dintre bărbaţi. Balanţa înclină în favoarea femeilor pentru că ele prezintă factori de risc suplimentari: efectele perturbante ale sarcinii, modificările hormonale de la menopauză, utilizarea anticoncepţionalelor. Varicele pot apărea la orice vârstă, există chiar şi varice congenitale. În general, frecvenţa maximă de apariţie a varicelor la femei este în jurul vârstei de 30 de ani (după sarcină), în timp ce la bărbaţi frecvenţa apariţiei creşte după 40 de ani. Dr Mihai Dumitraşcu precizează că datele se referă la vârsta la care apar varicele, şi nu la vârsta la care pacienţii se prezintă la medic. Pentru că, de obicei, pacienţii ajung la medic chiar şi după zeci de ani de la declanşarea bolii.

 

LA MEDIC. Prima reacţie pe care pacientul trebuie să o aibă după constatarea apariţiei varicelor sau a simptomelor precoce de insuficienţă venoasă este prezentarea la medicul de familie. În cazul confirmării suspiciunii de boală este necesar un consult într-un serviciu specializat de chirurgie vasculară. În majoritatea cazurilor, un simplu consult este suficient pentru stabilirea diagnosticului de varice şi a atitudinii terapeutice. Uneori există şi situaţii când medicul specialist de chirurgie vasculară poate solicita investigaţii suplimentare (mai frecvent examen ecografic venos, flebografie). Dr Mihai Dumitraşcu insistă asupra necesităţii ca solicitarea acestor investigaţii să rămână la latitudinea medicului specialist, după consultul într-un centru de chirurgie vasculară.

×