x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Videocapsulă şi tratamente noi pentru hepatici.

Videocapsulă şi tratamente noi pentru hepatici.

20 Iun 2011   •   21:00
Videocapsulă şi tratamente noi pentru hepatici.

Profesorul doctor Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, seful Centrului de Medicina Interna din cadrul Institu­tului Clinic Fundeni, a anuntat saptamana trecuta un nou tratament (boceprevir) pentru pacientii cu hepatita C cu recadere sau care nu au raspuns la tratament. "Romania a obtinut dreptul de a incepe tratamente cu acest produs cu actiune directa antivirala. O data cu Germania, Franta si toate tarile aflate in avangarda me­dicala incepem chiar din aceasta vara aceste tratamente", a spus profesorul Mihai Voiculescu. "International s-a decis ca beneficiari sa fie cei cu recadere sau care nu au raspuns la tratamentul conventional cu interferon si ribavirina. In curand, vom avea ghiduri si pentru pacientii naivi", a explicat profesorul Voiculescu. Tratamentul clasic va fi decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar cel care va debuta in aceasta vara va fi asigurat de compania producatoare.

Hepatitele reprezinta o patologie complexa, costisitoare, cu o prevalenta greu de ignorat. Inclusiv in zona balcanica, in special hepatitele B si C reprezinta o problema. Dar cu eforturi comune si initiative eficiente, aceasta problema poate fi tinuta sub control. "Cele 12 state balcanice au sesizat ca au foarte multe in comun, respectiv o prevalenta ridicata a hepatitei B si C, dar nu au politici comune si nu reusesc sa transmita la nivel international care este impactul real al acestei proble­matici", avertizeaza profesorul doctor Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului.

In acest sens, la initiativa Romaniei s-a infiintat saptamana trecuta o platforma privind bolile hepatice, www.balkanhep.eu, care reuneste informatii despre bolile hepatice din intreaga regiune balcanica. Obiectivul acestei platforme este de a informa, promova si furniza cele mai importante date asupra acestor afectiuni la nivelul statelor balcanice. Platforma reuneste date despre pacientii cu afectiuni hepatice din Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia si Turcia.

Potrivit unui proiect derulat de Fundatia "Acad. Dr Marin Voiculescu", datele privitoare la Romania in legatura cu prevalenta hepatitelor B si C arata astfel: 6,4% pentru hepatita B si 5%-5,4% pentru hepatita C.

DIALIZA HEPATICA. La Centrul de Medicina Interna Fundeni exista un nucleu de terapii de suport destinate pacientilor hepatici cronici in stare decompensata. Acesti pacienti nu pot fi pusi direct pe masa de operatie. Ei pot beneficia de dializa hepatica, in cadrul programului de dializa hepatica aplicat la Fundeni, ce permite pacientului care are nevoie de un transplant sa poata fi tinut in viata, de exemplu, doua saptamani, pana cand poate fi gasit un donator pentru transplant.

INVESTIGATII. Videocapsula pentru investigarea hemoragiilor digestive este o noua modalitate de investigatie ce va fi introdusa in curand la Centrul de Medicina Interna din Institutul Clinic Fundeni. Videocapsula Pillcam ES02 este o investigatie complementara in toate cazurile cu hemoragii digestive superioare care au indicatie examenul locului de sangerare. Aceasta prezinta doua camere video cu viteza mare de achizitie a imaginilor (17/sec.), fiind o alternativa de diagnostic miniminvaziv. Costul capsulei, de 700 de euro, este suportat de pacient, restul costurilor fiind gratuite, precizeaza prof. dr. Mihai Voiculescu (foto).

×
Subiecte în articol: afectiuni hepatice