x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virtutile dintr-o ceasca de cafea

Virtutile dintr-o ceasca de cafea

31 Mar 2004   •   00:00

Pana acum, s-a crezut ca fructele si legumele sunt principalul furnizor de antioxidanti, cei care ne ajuta sa ne aparam de afectiunile cronice. Locul acestora a fost luat de cafea, considerata mai bogata in antioxidanti, comparativ cu legumele si fructele.

Moleculele antioxidante joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Aceste molecule neutralizeaza efectele radicalilor liberi, care sunt responsabili de provocarea celor mai multe boli cronice, precum si a debutului precoce a procesului de imbatranire. Una din principalele surse de antioxidanti pentru organismul nostru este alimentatia bogata in legume si fructe. Aceasta explica necesitatea de a manca frecvent fructe si legume, tocmai pentru ca s-a incetatenit ideea ca ele sunt cele mai bogate in elemente generatoare de antioxidanti. Iata ca nu numai legumele si fructele pot reprezenta o sursa de antioxidanti, ci si cafeaua. Este opinia unui grup de cercetatori norvegieni din Oslo, autori ai un studiu publicat recent, care a atras atentia asupra calitatilor de antioxidant ale cafelei.

OBSERVATII. Cercetatorii norvegieni au stabilit ca din cantitatea totala de molecule antioxidante pe care le consuma un adult in 24 de ore, cea mai mare parte provine din cafea. Restul este acoperit de fructe, ceai, vin, cereale si abia pe ultimul loc se plaseaza legumele. Aceste observatii le-au conferit norvegienilor dreptul de a sustine ca mai multi antioxidanti obtinem daca bem cafea decat daca mancam legume si fructe.

SUCUL DE CITRICE. De altfel, studiul norvegian vine sa confirme concluzia la care a ajuns si un grup de cercetatori italieni. Astfel, cu un an in urma, cercetatorii de la Universitatea din Parma au examinat aportul de antioxidanti pe grupe de alimente si bauturi si, atentie, cafeaua s-a plasat cu brio pe primul loc. Pe al doilea loc, in topul realizat de cercetatorii italieni, se afla sucul proaspat de citrice. caseta


MAGDA MARINCOVICI

Avantajele

O cafea dupa masa de pranz a devenit o traditie. Ea se bazeaza pe efectul pozitiv pe care il are cafeaua asupra digestiei, prin cresterea secretiei de saliva si enzime digestive care favorizeaza tranzitul intestinal. Cafeina protejeaza contra calculilor biliari, actioneaza impotriva bolii Parkinson si franeaza procesul de imbatranire.

Dozati-va singuri cantitatea

Efectele pozitive ale cafelei pot fi diminuate de depasirea cantitatii baute zilnic. Astfel, nutritionistii indeamna la consum moderat, ceea ce inseamna doua - trei cesti de cafea zilnic. Fiecare isi poate doza consumul de cafea, prin observarea aparitiei unor stari deosebite. Deoarece consumul exagerat genereaza sau amplifica starile de nervozitate, anxietate, agresivitate. De asemenea, abuzul de cafea poate sta la baza insomniilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cafea