x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Viruşii, nişte bandiţi

Viruşii, nişte bandiţi

de Florin Condurateanu    |    01 Sep 2009   •   00:00

Vorba românească răspândită prin popor legată de răcelile zdravene ale plămânilor sună cam aşa: "aprindere de plămâni". De frica răcelilor la plămâni, părinţii îşi înfofolesc odraslele, ajungându-se la imagini comice, încât guriţa copilului e înfăşurată în fular de lână de nici nu mai ştii pe unde respiră.

În general, înfofolirea e păguboasă şi copiii, adulţii de mai târziu, nu sunt căliţi, ba, din contră, sunt şubreziţi la guturai, gripe, amigdalite etc. De altfel, nordicii, dar şi ruşii sunt admiraţi pentru curajul cu care în plină iarnă fac saună ca apoi să se tăvălească în zăpadă sau să facă baie în copca tăiată în gheaţă. De aceea, medicii recomandă ca micuţii, dar chiar şi maturii să nu se înfofolească exagerat, cu multe "cojoace". Ei trebuie să se îmbrace în aşa fel încât, atunci când e rece, după un scurt fior de frig, omului să-i fie bine.

În sezonul rece se înregistrează multe infecţii respiratorii. Guturaiul, răceala, gripa sunt provocate de virusuri, adică de  categoria virusurilor care nu se sinchisesc când sunt bombardate cu antibiotice. Microbii care dau infecţii sunt vulnerabili la antibiotice. Virusurile atacă nu atât la frig, cât mai ales atunci când timpul rece "se înmoaie".

Răcelile, guturaiurile se răspândesc prin virusurile din tuse, din strănuturi. Virusul gripei poate duce la boli mai severe, între altele la pneumonii, miocardite, meningite gripale. Vaccinul antigripal e binevenit. Vaccinarea împotriva gripei este eficace şi ea trebuie făcută devreme, în septembrie-octombrie pentru a apărea imunitatea în câteva săptămâni. E bine să  fie vaccinaţi împotriva gripei cei cu risc crescut: copiii mici şi vârstnicii.

Oamenii vaccinaţi, chiar dacă fac gripă, suferă de forme mai puţin severe, iar bătrânii fac mai puţine complicaţii. În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un anume vaccin conceput din mai multe tulpini de virusuri care au circulat frecvent în ultimele luni ale anului respectiv.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin virusi raceala