x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusul gripei A H1N1 a trecut la păsări

Virusul gripei A H1N1 a trecut la păsări

23 Aug 2009   •   00:00

Virusul gripei noi depistat în două ferme de păsări din centrul ţării este "similar în proporţie de 100 la sută" cu tulpina virusului A H1N1 (al gripei porcine) şi a fost transmis de la om la păsări, a confirmat Institutul pentru Sănătate Publică din Chile.



"Rezultatele preliminare ale analizelor au demonstrat că virusul depistat la curcani este acelaşi cu cel care a circulat în această iarnă în Chile", arată Institutul într-un comunicat citat de AFP. Chile este una dintre ţările cel mai grav afectate de pandemie de pe continentul american, cu 116 decese şi 12.175 de cazuri de gripă nouă Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial 1.799 de persoane au căzut victime pandemiei, înregistrându-se peste 182.000 de cazuri de îmbolnăvire într-un total de 170 de ţări.

Prezenţa virusului gripei A H1N1 a fost identificată în două crescătorii din regiunea Valparaiso, oraş portuar aflat la 120 de kilometri vest de capitala Santiago, după cum a anunţat serviciul pentru agricultură şi creşterea animalelor (SAG). Crescătoriile au fost plasate în carantină. Cazul de transmitere de la om la păsări a fost anunţat vineri de serviciile veterinare chiliene, dar Organizaţia internaţională pentru epizootii (OIE) a precizat că aşteaptă o confirmare a analizelor din partea altor laboratoare de referinţă că într-adevăr este vorba despre prima transmitere a bolii de la oameni la păsări.

Institutul pentru Sănătate Publică din Chile a precizat că nu există nici un risc de transmitere a virusului prin consumul de carne de curcan.

×