x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Virusuri deconspirate

Virusuri deconspirate

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2009   •   00:00
Virusuri deconspirate

OMS  •  ANUAL, GRIPA UCIDE 250.000 DE PERSOANE
Stabilirea arborelui genealogic al virusului guturaiului, rinovirusul, ar putea contribui la punerea la punct a unui medicament eficient. De asemenea, sunt şanse să avem un vaccin antigripal universal.



De unde vine şi unde se duce guturaiul este un mare mister, tocmai pentru că sunt implicate numeroase suşe. Cercetătorii au identificat 99 de suşe ale rinovirusului şi sunt convinşi că numărul acestora este mult mai mare. În unele cazuri, guturaiul nu lasă urmări. Dar sunt şi situaţii când provoacă infecţii secundare localizate în urechi, plămâni sau chiar astm. Tocmai de aceea este foarte importantă producerea unui medicament care să le ţină piept. Stephen Liggett, de la Universitatea Wisconsin-Madison, coordonatorul unei echipe de cercetători, a efectuat harta genomului rinovirusurilor cunoscute, dar şi a altora nou-descoperite, cu scopul de a facilita diferenţierea între suşe. Apoi, cercetătorii au elaborat arborele genealogic al rinovirusurilor, comparând diferenţele. Astfel, cercetătorii au demonstrat că virusuri cu mari diferenţe între ele pot infecta o persoană în mod simultan şi, de asemenea, ele să se combine pentru a da naştere unor noi suşe. Tocmai această dinamică formidabilă a făcut practic imposibilă stabilirea unei formule de vaccin. Or, contribuţia cercetătorilor de la Universitatea Wisconsin-Madison ar putea să ne apropie de momentul când vom avea un vaccin contra guturaiului.

Veşti bune avem şi în privinţa luptei contra gripei. O echipă multidisciplinară americană de la Harvard School Boston şi de la Centers for Disease Control and Prevention a publicat recent, în revista Nature Structural and Molecular Biology, informaţii privitoare la un vaccin antigripal universal. Echipa de biologi americani a descoperit un anticorp uman capabil de a neutraliza efectele mai multor subtipuri ale virusului gripei, inclusiv cele ale celebrului H5N1 înalt patogen, responsabil de gripa aviară.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă