x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vopseaua ce omoara microbii - O noua arma impotriva infectiilor din spitale

Vopseaua ce omoara microbii - O noua arma impotriva infectiilor din spitale

de Steluta Indrei    |    11 Feb 2007   •   00:00
Vopseaua ce omoara microbii - O noua arma impotriva infectiilor din spitale

O echipa de cercetatori americani a inventat o vopsea antimicrobiana capabila sa distruga bacterii, paraziti si virusuri, inclusiv virusul gripal.

Vopseaua antimicrobiana se utilizeaza in spitale, fiind cea mai noua arma impotriva infectiilor nosocomiale, sustine unul dintre inventatori, Alexander Klibanov, profesor la Massachusetts Institute of Technology (Boston). Vopseaua se aplica pe pereti, podele, usi, clante, in scopul limitarii raspandirii microbilor in spitale. Inventatorii spera ca vopseaua sa fie comercializata peste trei ani, dupa stabilirea procedurilor de omologare si de fabricare.

TESTE. Vopseaua antimicrobiana contine polimeri speciali, care sunt alcatuiti din niste ace extrem de fine (mai mici de un micron), astfel incat nu se simt la atingere, explica prof. Klibanov. Aceste ace strapung insa membranele bacteriilor si virusurilor, distrugandu-le. Testele realizate au dovedit ca virusul gripal a fost distrus in proportie de 99% pe suprafetele vopsite cu produsul respectiv. Rezultate asemanatoare s-au obtinut si in cazul bacteriilor tip Escherichia coli sau stafilococi. Aceste bacterii sunt foarte raspandite in spitale, motiv pentru care au dezvoltat o rezistenta crescuta la antibiotice.

"Unul dintre marile avantaje ale vopselei create de noi este ca bacteriile nu pot deveni rezistente la aceasta, asa cum se intampla in cazul antibioticelor. Este aproape imposibil ca microorganismele sa evolueze in asa fel incat acele din polimeri sa nu le mai distruga membranele", sustine Klibanov. Cercetarile au durat doi ani si au fost finantate de armata americana, in colaborare cu Institutul de Nanotehnologii si Institutul de Sanatate Publica din Statele Unite ale Americii. Potrivit producatorilor, eficienta vopselei antimicrobiane persista mai multi ani dupa aplicare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă