x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vraişte în circuitele nervoase

Vraişte în circuitele nervoase

de Florin Condurateanu    |    03 Dec 2011   •   21:00
Vraişte în circuitele nervoase

Cumplita imagine! Atletul perfect si frumos, maestrul eschivelor in box, transformatima eleganta neprimind decat putini pumni, laudatul si adulatul campion Cassius Clay alias Muhamad Ali este o paragina. Impins de la spate pentru a reusi cativa pasi, sovaitor in a face cele mai banale miscari cu mainile, tremurand din tot corpul in timp ce figura ii e impietrita, Cassius Clay, celebrul as al boxului, abia gangaveste cateva vorbe. El, palavragiul, iute-n gura ca si in rafalele de pumni, cel care gasea rapid replici inspirate 'pe mine nu ma bate nimeni fiindca sunt prea frumos si prea destept', a fost distrus de o boala teribila, boala Parkinson. Este o afectiune degenerativa, nu suficient cunoscuta ca geneza si cauze. In general, apare la 50-60 de ani.

Conferentiar doctor Sanda Nica, sefa Sectiei de neurologie a Spitalului Colentina, spune ca cea mai invalidanta consecinta a Parkinsonului este incetinirea vitezei cu care bolnavul isi face activitatile. Apar si blocaje, desi suferindul nu este paralizat. Apare o rigiditate a muschilor bolnavului. Tremurul se iveste, de regula, in repaus, dar se accentueaza din cauza stresului si inceteaza in somn. Bolnavul merge aplecat in fata, de parca ar alerga dupa centrul de greutate. Dispare balansul bratelor si apar tulburari de echilibru. Demarajul in mers e dificil, bolnavul face cativa pasi pe loc pana porneste. Cel cu Parkinson clipeste rar, mimica isi pierde expresivitatea. Vorbirea devine monotona, scrisul este din ce in ce mai mic.

De multe ori, Parkinsonul debuteaza pe jumatate de corp, apoi cuprinde si partea cealalta. Boala incetineste si functionarea organelor, apar constipatii, scade tensiunea arteriala, in special in picioare, unde se simt crampe musculare. Cei cu Parkinson se blocheaza in mers cand spatiul e mic, li se blocheaza chiar si mersul. Ei secreta multa saliva si au tulburari de memorie. Boala asta ticaloasa si-a infipt coltii si in solistul Cornel Constantiniu. Barbat frumos, lansator de slagare, care acum se zbuciuma sa-si franeze tremuratul mainilor si al picioarelor, cauta sa nu fie rigid, incearca sa vorbeasca fara poticneli.

A incercat tot felul de medicamente. Iar fratele sau geaman, stabilit in Republica Sud-Africana, l-a ajutat sa fie operat la Capetown. Interventia pe creier, ca si operatia ulterioara facuta in Austria n-au rezolvat boala. Si Cornel Constantiniu se lupta cu demnitate cu aceasta maladie nevindecabila. Medicina a schitat timid o explicatie a bolii. In creier exista niste circuite nervoase care functioneaza pe baza unor mediatori. Parkinsonul imputineaza celulele din portiunea neagra a creierului. Ca urmare, substanta secretata, dopamina, scade si ea, astfel ca se dezechilibreaza balanta de acetilcolina. Pe circuitele nervoase ale bolnavului incepe vraistea. Se face un tratament complex in functie de varsta.

El nu vindeca boala, dar se straduieste sa asigure o calitate a vietii cat mai buna pentru bolnav. Tratamentul se face cu substituentie de dopamina. Daca se incepe cura prea devreme, substituentul de dopamina nu mai este eficient si trec in prim-plan efectele secundare ale medicamentului. De aceea, la tinerii bolnavi de Parkinson se porneste terapia cu medicamente similare pentru a intarzia administrarea de dopamina. Pentru formele cu tremur mare se poate interveni chirurgical si pe creier. Se stimuleaza un teritoriu de creier cu un curent de inalta frecventa, pentru a se domoli tremuraturile.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei