x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei West Nile face victime în România

West Nile face victime în România

de Magda Colgiu    |    30 Aug 2010   •   00:00
West Nile face victime în România
Sursa foto: /Thinkstock

Două persoane au decedat şi alte şapte au fost spitalizate în urma infectării cu virusul West Nile, a anunţat luni seară, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare, a precizat ministrul Cseke.



Cele două persoane au decedat în zilele de 19 şi 21 august, aveau vârsta de 75, respectiv 79 de ani şi proveneau din Bucureşti şi din localitatea constănţeană Băneasa. Victimele sufereau şi de alte afecţiuni.
Persoanele infectate provin din judeţele Galaţi, Teleorman, Dolj, Constanţa, Alba, Sibiu, Mureş.

Ministerul Sănătăţii (MS) a cerut autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor, însă Geza Molnar, membru al Comitetului Naţional de Vaccinologie, a declarat: "Da, vom mai avea cazuri. Mai ales acum, dacă scotocim cu atenţie fiecare caz suspect. Însă nu mă aştept la epidemie. Acum, situaţia e schimbată faţă de epidemia din 1996, când primele cazuri s-au înregistrat la începutul lunii iulie". În România au fost diagnosticate, în 1996, 330 de cazuri din cele 2.000 estimate.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om. Sursa de virus o reprezintă păsările migratoare, însă ele nu pot transmite boala direct la om, ci doar prin intermediul ţânţarilor.
Ministerul Sănătăţii a anunţat forurile europene şi a solicitat convocarea de urgenţă a Comisiei de epidemiologie. Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută. Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală: febră, dureri de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare, dar şi tulburări de memorie.

Tratamentul acestei afecţiuni este unul simptomatic şi nu este specific. "O persoană poate deceda din cauza acestui virus doar dacă suferă şi de alte afecţiuni." În ceea ce priveşte modalitatea prin care ţânţarii purtători de virus West Nile au ajuns în România, Geza Molnar a declarat că există mai multe variante: "Fie din zona Rostov-Vovograd, unde au existat 114 cazuri şi nouă decese, sau din Grecia, unde s-au înregistrat şapte-opt decese la 130 de cazuri confirmate. Nici varianta ca aceşti ţânţari să fie purtaţi de vijelii în România din Ungaria nu este exclusă, însă filiaţia venirii virusurilor va fi caracterizată genetic şi abia apoi se poate spune exact provenienţa", a precizat Molnar.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă west nile