x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zambet evident frumos

Zambet evident frumos

00 0000   •   00:00

Gura, buzele si dintii au un rol deosebit in comunicarea verbala si nonverbala interumana. Deja titlul si prima propozitie au generat in mod reflex in mintea dumneavoastra o imagine placuta.

Natural, buzele armonios conturate si arcadele dentare ingrijite si complete au o putere de atractie considerabila, starea dintilor reprezentand dintotdeauna atat un simbol al statutului social, cat si, deloc neglijabil, un indiciu asupra varstei interlocutorului. In tari civilizate, cum este in mod sigur si Romania, nu se accepta lipsa evidenta a dintilor sau remedierea acesteia cu lucrari dentare cu aspect fals cat se poate de vizibil, fara ca purtatorul sa fie asociat unei categorii sociale defavorizate sau unei predispozitii la sanatate subreda.

Vorbirea, zambetul, rasul sunt parte din calitatea vietii. Acum zece ani, pretentiile in ceea ce priveste lucrarile dentare puteau fi descrise cam asa: estetica suficienta, pret convenabil si functie acceptabila. Numai cu o singura treapta mai jos si am fi vorbit despre insuficient, ieftin si inacceptabil.

SOLUTII

Astazi avem la dispozitie in cazul lucrarilor fixe doua cai. Solutia standard: lucrare cu schelet metalic acoperita cu rasina acrilica sau portelan. Se obtine manufacturier, dintii de sprijin trebuie slefuiti si sub gingie pentru a incerca sa se ascunda marginea inestetica a lucrarii, cateodata da alergii, uneori tatueaza gingia in cenusiu, adesea se impregneaza cu bacterii si miroase urat si intotdeauna scheletul metalic blocheaza lumina si da efect de umbra si "nefiresc" in anumite unghiuri de privire. Metalul si materialul de acoperire transmit variatiile termice intr-un mod neplacut bontului dentar slefuit si, la anumite valori ale pH-ului salivar, in prezenta a doua sau mai multe aliaje iau nastere fenomene galvanice.

Solutia premium: lucrare total ceramica alcatuita din schelet ceramic de inalta rezistenta acoperit cu portelan special in culorile dintilor. Scheletul ceramic se obtine prin scanarea laser, fara atingere, a unui model al situatiei clinice, designul acestuia fiind conceput de calculator cu un program 3-D, apoi frezat robotizat dintr-un bloc de oxid de zirconiu stabilizat cu itriu si, in final, sinterizat mai multe ore la 1.530 grade Celsius. Acest material nu poate fi modelat manual, ci numai de masina, printr-un sistem de multiple freze diamantate si sub jeturi de lichid de racire special. Tehnologia se numeste CEREC In Lab Sirona (fost Siemens Dental), iar lingourile de oxid de zirconium ce urmeaza a fi frezate sunt produse de asemenea de o firma germana, cu indelungata traditie in producerea de mase ceramice dentare, VITA Zahnfabrik, sub denumirea de In Ceram YZ.

OTELUL CERAMIC

Aceasta ceramica high-tech s-a impus de mult timp deja in utilizari extreme, cum ar fi in industria aerospatiala (scutul antitermic al navetelor spatiale), automobilism (discurile de frana ale masinilor de curse), precum si in medicina implantologica (de aproape 20 de ani). Este supranumit otel ceramic fiindca este de 2,5 ori mai dur decat otelul de scule. Designul si frezarea asistata de calculator (procedeul se numeste CAD/CAM-Computer aided design/Computer aided manufacturing) au si avantajul ca parametrii de grosime si forma sunt dati de programul calculatorului in functie de material si de fortele maxime de masticatie in zona respectiva a arcadei dentare, si nu lasati la voia hazardului, ca la metoda manufacturiera "standard". Estetica perfecta, precum si rezistenta deosebita a materialului dau produsului garantia calitatii. De aceea se bucura si de garantia calitatii.

Legatura dintre acest schelet superrezistent si materialul de acoperire este excelenta datorita inrudirii lor ceramice, iar estetica... un vis! Lucrarea nu are nimic de ascuns, este translucida, scaldata in lumina, cu efect de fibra optica, gingiile sunt si raman sanatoase, pentru ca adaptarea lucrarii pe bontul dentar este perfecta, eroarea umana fiind eliminata prin colaborarea cu computerul. Alt argument pro ar fi ca este absolut biocompatibila, iar izolarea de rece si fierbinte a dintilor acoperiti se face cum nu se poate mai bine. De ce nu se fac atunci toti dintii prin aceasta metoda? Raspunsul este: nu inca! Medicina dentara a mileniului al III-lea avanseaza spectaculos spre supratehnologizare. Materialul si tehnologia nu sunt totul, pentru rezultate maxime este nevoie mai intai de un medic riguros, talentat, cu o manualitate deosebita si foarte bine pregatit profesional, care colaboreaza in sinergie cu laboratorul dentar. Pentru ca suntem individuali si deosebiti, dintii artificiali sunt fara exceptie unicate, pe care ceramistul le stratifica folosindu-si simtul artistic, experienta si bucuria de a realiza ceva cu adevarat frumos, eliberat in sfarsit de limitarile date de metal.

LUCRARI PREMIUM. Care este pretul lor? Vestea buna este ca Romania se afla intr-o zona de anomalie. Nu, de data asta pozitiva. Pretul fiind de cateva ori mai bun decat in Europa de Vest. Certitudinea ca nici starurile de la Hollywood nu au cum sa aiba ceva mai bun Unde? Dent Estet, stomatologie de lux!

×