x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Zăpăcitule de ficat gras!"

0
Autor: Florin Condurateanu 15 Dec 2009 - 00:00
/STOCKEXPERT

Când se hârjonesc copiii, maxima jignire adresată unui alt copil, ce-i drept...mai dolofan, este strigătul : "băi grasule, nu vezi că eşti grasu contrabasu?". Iar când e vorba de omul matur, întâlnirea cu doctorul foarte des se soldează cu reproşul pornit de la halatul alb: "eşti cam gras."



Dar gândeşte-te că inima ta, plămânii tăi, picioarele tale, coloana vertebrală cară tot timpul 20-30 de kilograme în plus ca pe o povară fără rost". Ba mai mult, medicina modernă a mai descoperit un mănunchi de boli cu nume misterios precum serialul "Dosarele X". Acest evantai de boli este denumit de medicină sindromul metabolic X. În acest sindrom este acuzat de ravagii făcute în sănătatea omului un aşa-zis cvartet al morţii: obezitatea, hipertensiunea, diabetul, grăsimile crescute în sânge. Deci, pe bună dreptate, medicina poate suna alarma cu aceste cuvinte. "Grasule, grasule ai dat de dracu' cu kilogramele tale în plus." Şi fiindcă este foarte des rostit cuvântul "gras", s-a ajuns ca tot medicina să avertizeze: "eşti gras, ficatule!".

Adevărat şi nu prea

Ciudat sună "grasule, ficatule" şi cu toate astea există boala numită "ficat gras" sau în denumire ştiinţifică steatoză hepatică. Până acum, lumea ştia că ficat gras era doar o delicatesă culinară inventată de francezi, care îndopau gâştele pentru a scoate deliciosul pateu de ficat gras. Dar iată că este şi o boală ficat gras, de care a aflat lumea, dar nu neapărat în termeni corecţi medical. Zice populaţia că ficatul gras este cea mai uşoară boală de ficat. Adevărat şi nu prea. Pentru că ficatul gras este o boală ce nu trebuie neglijată, fiindcă de la ficatul gras pornesc multe boli grave de ficat. Ficatul gras poate genera hepatită cronică, poate duce chiar la ciroză hepatică, iar situaţia cea mai dramatică înseamnă cancerul de ficat. Ficatul gras poate fi clasificat în ficat gras alcoolic, întâlnit între băutorii "profesionişti", dar există şi ficatul gras nealcoolic, răspândit şi în rândul celor care nu sar calul cu băutura şi nu răstoarnă pe gât, zilnic, paharele cu alcool.

Gras, dar nu beţiv
Să vedem ce înseamnă de fapt ficatul gras nonalcoolic. Pentru că, în cazul băutorilor, e clar că stricarea arhitecturii ficatului vine de la alcoolul în exces.

În ficatul gras, în celula hepatică, intră picături de grăsime care nu mai părăsesc aceste celule din ficat. Umplute de grăsime, celulele ficatului nu îşi mai îndeplinesc rolul. Prima fază a ficatului gras este steatoza simplă. Încărcarea grasă a celulei hepatice dă a doua lovitură după ce în ficat s-a instalat inflamaţia, eliberându-se şi radicalii liberi de oxigen. Deci în prima fază, aceea de steatoză simplă, este vorba de începutul procesului inflamator în ficat. Boala evoluează şi intră în a doua etapă: steato-hepatita nonalcoolică. În această fază, a doua, inflamaţia în ficat a crescut şi analiza în sânge a transaminazelor arată valori crescute. Celula de ficat este afectată şi eliberează în sânge multe transaminaze. Dacă nu se iau măsuri, boala evoluează şi apare fibroza. Fibroza este faza cea mai avansată a inflamaţiei. Fibroza înseamnă apariţia unor zone întărite în ficat precum cicatricele. Aceste zone fibrozate se extind şi numărul de celule hepatice care funcţionează scade progresiv. În condiţiile în care ficatul este cotropit tot mai mult de aceste ţesuturi întărite, fibrozate, sângele este împiedicat să mai traverseze ficatul.

2 C: Ciroza şi Cancerul

Ficatul cu fibroză devine un fel de baraj în calea sângelui ce trebuie să se purifice trecând prin ficat. Prin acest baraj în calea sângelui, creşte presiunea în amonte de ficat, adică în vena portă din abdomen creşte presiunea sângelui. Este faza a treia din ficatul gras, care duce la ciroză şi chiar la cancer hepatic.

În condiţiile în care prin barajul ficatului sporeşte presiunea în vena de dinaintea ficatului, se instalează două fenomene grave în patologia ficatului: apar varicele pe esofag şi lichidul trece din vase în abdomen în faza decompensată a cirozei numită ascită. Cum tensiunea în amonte de ficat duce la varice pe esofag, vasele esofagiene se umflă precum varicele de la picior. Adesea, aceste varice pe esofag - în ciroza avansată - se sparg şi se ajunge la hemoragii digestive grave din care se şi moare. Aceste varice pe esofag pot fi atacate de medicină fie legând varicele cu un inel de cauciuc astfel încât să nu mai fie hrănite şi să se usuce, fie aceste vene umflate pe esofag pot fi sclerozate, uscate cu unele substanţe injectate tot cu endoscopul.

În realitate, ficatul gras în prima fază (steatoza), dar chiar şi în etapa mai rea de inflamaţie extinsă (steato-hepatita), prin tratament boala poate fi controlată, oprită şi chiar poate face un pas înapoi. Sunt cazuri în care şi faza mai gravă de fibroză poate fi ţinută pe loc şi uneori se înregistrează chiar regresii.

FACTORI DE RISC.
Care sunt factorii care facilitează depunerea de grăsime în ficat? În primul rând, obezitatea. 40%-50% dintre obezi suferă de ficatul gras. Alt factor de risc este diabetul zaharat. Creşterea colesterolului şi a trigliceridelor în sânge, adică totalul lipidelor mărit, favorizează ajungerea la ficatul gras. Şi unele medicamente, într-un tratament exagerat, pot deschide uşa bolii de ficat gras. Şi anume: terapiile cu unele anticoncepţionale, cu medicamente împotriva hipertensiunii, cu antiinflamatoare pe bază de cortizon aplicate în reumatisme, toate acestea uşurează instalarea păguboasă a încărcării grase a ficatului. Analizele de sânge ce evidenţiază transaminaze mari în sânge sunt un semn de ficat gras. În steatoza hepatică, ficatul apare mărit şi mai strălucitor la ecografie.

Citeşte mai multe despre:   hepatologie

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...
Serviciul de email marketing furnizat de