x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zece principii de bază în alimentaţie

Zece principii de bază în alimentaţie

de Magda Marincovici    |    31 Mai 2012   •   11:18
Zece principii de bază în alimentaţie

In volumul "Nu hrani cancerul' (Editura Christiana), profesorul doctor Pavel Chirila, unul dintre autorii lucrarii, ofera cititorului "Zece principii de baza in alimentatie', care ar trebui respectate daca suntem interesati sa ne protejam sanatatea si sa prevenim aparitia cancerului.

Dieta vegetariana bio. Profesorul Chirila considera ca "aceasta dieta este cea mai sigura metoda profilactica impotriva cancerului'. Studiile citate de autor in acest volum demonstreaza cu certitudine ca "diminuarea riscului de cancer este corelat cu consumul de fructe si zarzavaturi.

Cerealele si fructele. Profesorul Chirila le considera "cele mai valoroase' pentru alimentatia omului cu conditia sa fie consumate dupa "un tratament termic usor'.

Leguminaceele: fasole, mazare, bobul, lintea, soia, preparate termic.

Zarzavaturile, condimentele, fructele. Est indicat sa le folosim crude, fiind exceptati suferinzii de diaree, colopatii sau afecttiuni gastrice.

Calitatea apei. "Bea in fiecare dimineata pe stomacul gol 300-500 ml de apa plata de cea mai buna calitate', ne recomanda prof. Chirila.

Tehnicile gastronomice trebuie sa conserve proprietatile nutritive ale alimentelor. Si pentru aceasta sunt utile vasele de pamant sau inox si sa preparam hrana in abur sau la cuptor. De asemenea, este bine sa evitam cuptorul cu microunde, oalele sub presiune, prajelile etc.

Un pahar de vin. Este binevenit cu conditia sa nu contina substante chimice.
Postul negru periodic. "Are o mare valoare profilactica in cancer postul tinut 1 – 2 zile pe saptamana'.

Fructele oleaginoase: nuci, alune, migdale, seminte de dovleac, floarea soarelui, fistic. Sunt indicate crude, pentru a potoli foamea, intre mese.

Alimente loco-regionale, respectiv alimente care provind din "tinutul unde ne-am nascut'.

In concluzie, prof. Chirila spune' "O ideta cu continut ridicat de fibre, dar scazut de grasimi (in special animale), care include portii generoase de fructe si legume, in care se reduce sau chiar se exclude alcoolul, este o dieta adecvata pentru controlul cancerului. Cele mai bune diete sunt cele vegetariene pure'.

Extractul vegetal din rosii, varza, dovleac, cartof, morcov, afin rosu, ceapa, varza rosie, sfecla de zaha, usturoi inhiba cresterea celulelor izolate de neuroblastom.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei