x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zgarciul din genunchi

Zgarciul din genunchi

27 Apr 2005   •   00:00

Un ortoped mai fara carte de vizita isi pusese in cap sa-l inlature pe medicul nationalei de fotbal la acea vreme, pe doctorul Tomescu, valoros ortoped.

  • de FLORIN CONDURATEANU
  • Pulsul medicinei
  • In incercarea de a-l discredita pe doctorul Tomescu, mai neexperimentatul medic arata tuturor o bucatica de menisc care fusese lasata in genunchiul unui fotbalist de catre doctorul Tomescu, cel care-l operase de menisc pe respectivul international roman. Il acuza fara sa-si dea seama ca peste cativa ani asa-zisa gafa, pe care o incriminase, avea sa devina chiar scopul operatiilor moderne de menisc.

    Profesorul Andrei Firica spune ca meniscul trebuie conservat pe cat posibil pentru a-si indeplini macar o parte din misiune. Azi, beneficiind si de avantajele artroscopiei, care proiecteaza pe monitor interiorul genunchiului, se poate indeparta cat mai putin din menisc, se decupeaza doar portiunea rupta. Daca ruptura se afla la marginea capsulei articulare si nu in mijlocul zgarciului, meniscul se poate chiar coase, se poate carpi. Cand meniscul este facut praf, se scoate tot meniscul, dar a aparut metoda transplantului de menisc.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă