x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ziua Mondială fără Tutun

Ziua Mondială fără Tutun

de Magda Colgiu    |    01 Iun 2010   •   00:00

Aproape 90 de români mor zilnic din cauza fumatului, iar în acest secol consumul de tutun ar putea ucide un miliard de oameni din toată lumea, a anunţat Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.



În unităţile sanitare din întreaga ţară au fost afişate, luni, mesaje precum "89 de oameni mor în fiecare zi în România din cauza fumatului, echivalentul a patru oameni pe oră!", "La fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului!", "50 la sută din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă!", "Tutunul este singura cauză clară a unei morţi care poate fi evitată!" sau "La un nefumător, fumatul pasiv creşte riscul bolilor cardiace cu 25 la sută şi al cancerului pulmonar cu 20-30 la sută!".

"În unele ţări, fetele fumează mai mult ca băieţii, după cum în altele prevalenţa fumatului la femei este mai mare decât la bărbaţi (de exemplu în perioada 2002-2005, în Suedia 19 la sută dintre femei fumează faţă de 16 la sută bărbaţi)".

Ministerul Sănătăţii susţine în fiecare an măsuri active împotriva consumului de tutun, în special în rândul tinerilor şi al femeilor. În acest an, suma alocată a fost de 5.183.000 de lei pentru continuarea acţiunilor de prevenire şi combatere a consumului de tutun la nivel naţional.

"Din aceşti bani, un număr de aproximativ 23.000 de persoane vor beneficia, gratuit, de tratament medicamentos specific pentru a fi ajutate să renunţe la fumat. De asemenea, un număr de 85 medici şi psihologi vor sta la dispoziţia celor care doresc consiliere psihologică pentru a putea renunţa la acest viciu dăunător sănătăţii".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă