x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zona zoster si la ochi

Zona zoster si la ochi

05 Apr 2005   •   00:00

Virusul care e vinovat de aparitia varicelei stie sa faca si alte rele. La cei cu imunitate scazuta, virusul varicelic poate provoca si zona zoster.



  • de FLORIN CONDURATEANU
  • PULSUL MEDICINEI

  • El sta cuibarit intr-un ganglion si, cand apararea imunitara se reduce, virusul varicelei produce acea boala cu dureri, iritatii pe piele, urmand traseul unui nerv, cu basicute, cu mancarimi si cu semne lasate de ruperea cojilor dupa scarpinat. Profesor Monica Pop, directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, spune ca exista si zona zoster oftalmica. Zona zoster apare pe o jumatate a fetei si a capului, pe frunte, pe pleoape, sub ochi, pe tampla, pe pielea capului, dar nu este depasit axul ce imparte capul in doua. Este vorba despre o mancarime dureroasa, de edeme, apoi de vezicule care se sparg si genereaza cruste. Zona zoster oftalmica poate sa se extinda, cuprinzand si corneea.

    E bine ca zona zoster localizata la ochi si la cap sa fie diagnosticata cat mai devreme. Se poate trece la aplicarea in sacul conjunctival, dedesubtul pleoapei, a unui unguent antivirus pe baza de aciclovir. Numai medicul oftalmolog va recomanda restul medicatiei, este gresit ca pacientii sa se repeada la cel mai nou si agresiv antibiotic. De altfel, niciodata nu se incepe un tratament chiar de la debutul bolii cu cel mai complex medicament. Se ajunge la cel mai eficient medicament dupa ce s-a incercat tratamentul cu medicamente cu actiune mai temperata. In acest sezon se inmultesc si cazurile de conjunctivita alergica. Roseata, mancarimi, lacrimare, conjunctivita provocata de diversi alergeni. Si in aceasta situatie este eronat ca suferindul sa-si faca tratament dupa ideile lui, sa-si cumpere antibiotice cu colir de la farmacie si sa se faca terapie lautareasca, dupa ureche. Cel cu conjunctivita alergica trebuie sa-si spele ochii cu apa si cu sapun, sa puna circa cinci minute o compresa cu apa rece impotriva inflamatiei si sa se duca la oftalmolog.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă