x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Soarele ne influențează greutatea și sănătatea

Soarele ne influențează greutatea și sănătatea

de Diana Scarlat    |    12 Feb 2018   •   20:50
Soarele ne influențează greutatea și sănătatea

Studiile științifice arată că există o legătură strânsă între sănătate, greutate și lumina soarelui, iar unul dintre elementele esențiale este vitamina D3. Cu alte cuvinte, expunerea la soare asigură menținerea în formă, stimulează metabolismul, garantează o greutate redusă, oase puternice și mușchi tonifiați, dar și o stare psihică foarte bună. Și în acest caz se recomandă, însă, evitarea excesului.

Cercetătorul american Phyllis Zee, profesor la Universitatea Northwestern, și dr. Kathryn Reid, de la Școala de Medicină Northwestern Feinberg, au finalizat recent un studiu care demonstrează că expunerea corpului la soarele dimineții, timp de cel puțin 15 minute pe zi, influențează scăderea indicelui de masă corporală. La concluzii similare au ajuns și alți cercetători care au studiat efectele luminii și căldurii solare asupra organismului uman. Phyllis Zee recomandă expunerea corpului la razele dimineții, în special în intervalul orar 8.00-12.00. “Este suficient să petrecem între 20 și 30 de minute în lumina dimineții, pentru a scădea în greutate. Razele soarelui asigură un indice al masei corporale mai aproape de pragul ideal, care ne asigură un nivel de sănătate optim”, menționează autorul studiului, în concluzii. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 26 bărbați și 28 femei, timp de o săptămână, în condiții de viață normale, iar pentru a evalua rezultatele expunerii la soare s-au folosit dispozitive de monitorizare, plasate pe încheietura mâinii.

Efecte negative ale lipsei luminii

Coautorul studiului, dr. Kathryn Reid arată că persoanele care s-au expus la lumina soarelui la primele ore ale dimineții au avut un indice de masă corporală mai mic, iar cei care s-au expus mai târziu, în timpul zilei, la lumina soarelui, aveau un indice al masei corporale mai mare. Influența luminii de dimineață asupra greutății corpului a fost înregistrată independent de nivelul de activitate la care participă individul, de aportul de calorii, timpul de somn, vârstă și anotimp. Pe de altă parte, cercetătorii de la Universitatea Alberta, din Canada, au observat un efect negativ al reducerii timpului de expunere la lumina și căldura soarelui: celulele organismului înmagazinează mai multe grăsimi pe perioada iernii, ceea ce explică și creșterea în greutate, în anotimpul rece. De asemenea, un efect nociv al absenței expunerii la soare este accentuarea carenței de vitamina D, în special D3, efectele fiind grave atât pe teren scurt - depresie și creșterea în greutate -, cât și pe termen mediu și lung, până la afecțiuni grave, precum instalarea osteoporozei.

Multe persoane nu beneficiază de suficientă lumină naturală matinală, din cauza stilului de viață. Cercetătorii le recomandă angajatorilor să le asigure cât mai multe ore de expunere la soare angajaților, pentru a menține o forță de muncă sănătoasă, deci eficientă, pe termen lung.

 

×
Subiecte în articol: soarele influenteaza sanatatea