x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 4 milioane de români suferă de artroză

4 milioane de români suferă de artroză

de Magda Marincovici    |    25 Oct 2012   •   19:40
4 milioane de români suferă de artroză

Durerea şi reducerea mobilităţii articulaţiilor sunt simptome ce trebuie să ne ducă la medic
4 milioane de români suferă de artroză, una dintre cele 200 de afecţiuni reumatice. Potrivit specialiştilor participanţi la Al XIX-lea Congres Naţional de Reumatologie (Bucureşti 25-27 octombrie), doar 70% dintre suferinzii de artroză sunt diangosticaţi şi beneficiază de un tratament corect.

Bolile cardiovasculare şi bolile reumatice sunt cele două mari categorii de afecţiuni urmărite de medicul de familie. Dacă bolile cardiovasculare sunt cauza unei mortalităţii semnificative, bolile reumatice sunt cele mai invalidante, fenomen extrem de sever în condiţiile accentuării procesului de îmbătrânire a populaţiei.

Tocmai pentru a preveni o bătrâneţe neputincioasă în cele mai banale activităţi – respectiv propria igienă, deplasarea etc. – profesorul doctor Ruxandra Ionescu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie recomandă "consultarea medicului dacă durerile articulare persistă”.  Prevenţia începe din copilărie. În legătură cu afecţiunile reumatice la copii, prof. dr. Ruxandra Ionescu avertizează că principalele cauze sunt predispoziţia şi infecţiile. Şi adultul, şi copilului  care acuză dureri articulare trebuie să meargă la medic pentru diagnostic şi tratament adecvat. În legătură cu tratamentele,  în special antiinflamatoarele non-steroidiene, "des utilizate contra durerilor reumatice, fără protecţie adecvată, expun pacienţii riscului unor complicaţii gastro-intestinale severe” , atrage atenţia dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii contra Reumatismului. 

Terapiile biologice, de ultimă oră, sunt eficiente, dar nefiind incluse în categoria "gratuite” sau "compensate” sunt practic inaccesibile pacienţilor. Prof. dr. Ionescu subliniază importanţa monitorizării pacientului, a răspunsului lui la tratament pentru a ţine sub control evoluţia bolii. În acest sens, schimbul de opinii între specialişti este definitoriu. Motiv pentru care la iniţiativa prof. dr. Ruxandra Ionescu, pe agenda congresului  a fost inclus, în premieră, un curs postuniversitar sud-est european sub patronajul European League Against Reuhmastim dedicat reumatologiei pediatrice şi a adultului, cu scopul unei abordări unitare a afecţiunilor reumatice”.
 
La ora actuală, 30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, care reprezintă cea mai frecventă afecţiune cronică pe continentul nostru, iar durerea de spate este principala cauză de concediu  medical în ţările UE. 

×
Subiecte în articol: artroza