x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 lucruri pe care nu le știai despre dinți

5 lucruri pe care nu le știai despre dinți

12 Noi 2015   •   14:15
5 lucruri pe care nu le știai despre dinți
Sursa foto: LuckyBusiness/Getty Images/iStockphoto

O vizită la dentist poate rezolva mai mult decât tratamentul unei simple carii. Deși puțini știu acest lucru, multe afecțiuni pot fi depis tate citind „semnele” care apar în interiorul gurii.

Potrivit dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală la Clinica Art Implant, în cavitatea orală poți depista probleme grave de sănătate și le poți trata înainte de a fi prea târziu. Iată cinci lucruri pe care nu le știai despre dinții tăi:

1.
Foarte multe boli virale au semne diagnostice în cavitatea orală. Acestea îi pot arăta medicului stomatolog, de exemplu, că ai probleme cu glanda tiroidă sau că ar trebui săți faci testul HPV (Human Papiloma Virus), de sifilis sau HIV.

2. Dacă îți muști frecvent obrazul cu măselele, te poți alege cu așa numita linea alba, un fel de linie în relief în interiorul gurii, care prezintă risc de malignizare a celulelor și, implicit, de cancer oral.

3. În cazul în care poziția dinților și relația intermaxilară nu sunt perfect normale, poți avea probleme grave de postură a coloanei vertebrale sau de ordin locomotor. În schimb, o ocluzie perfectă a maxilarelor favorizează o poziție impecabilă a coloanei vertebrale.

4. Molarii de minte nu erup întotdeauna, iar mulți dintre cei care se confruntă cu dureri nu se gândesc că acestea sunt provocate tocmai de măselele de minte. Chiar și rămași în gingie, acești molari se mișcă și lovesc dinții învecinați, provocând durere.

5. Limba și buzele pot influența poziția dinților. Aceasta pentru că dinții se mișcă tot timpul pe parcursul vieții, iar dacă ai ticuri precum mușcatul buzelor, sau musculatura părții de jos a maxilarului este foarte puternică, e posibil să te alegi cu dinții strâmbi. Așa se explică și faptul că unele persoane care în adolescență aveau dinții drepți, la 30 de ani ajung să poarte aparat dentar.
 

×