x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 5 minciuni despre nutriţie care îţi distrug sănătatea

5 minciuni despre nutriţie care îţi distrug sănătatea

24 Iul 2017   •   15:55
5 minciuni despre nutriţie care îţi distrug sănătatea

Cu atâtea descoperiri ştinţiifice care duc la noi concluzii tot timpul, e greu să îţi dai seama, în cele din urmă, ce e bine să mâncăm şi ce nu. The Independent a discutat cu nutriţionista Rhiannon Lambert pentru a puncta aceste cinci minciuni despre nutriţie care ne fac rău.

1. Mâncatul prea multor ouă îţi face rău

Mulţi oameni se tem că, dacă mănâncă prea multe ouă, o să se simtă rău, deoarece conţin mult colesterol, care se crede că ar creşte riscul de apariţie a unor boli de inimă. Însă, în ciuda nivelului mare de colesterol, nutriţionista Lambert susţine că ouăle nu cresc colesterolul din sânge. “De fapt, ouăle conduc la creşterea nivelului de HDL, colesterolul << bun >>, care este cunoscut pentru că reduce riscul apariţiei multor boli”. În plus, nutriţionista a menţionat că există o mulţime de studii care arată că ouăle nu sunt asociate cu bolile inimii.

Lambert crede că ouăle sunt, de fapt, alimente fără de greşeală, deoarece au un nivel ridicat de proteine, de grăsimi sănătoase, vitamine, minerale şi antioxidanţi unici.

2. Uleiurile vegetale sunt sănătoase

Potrivit lui Lambert, afirmaţia că uleiurile vegetale sunt sănătoase “nu poate fi departe de adevăr”. Studiile anterioare au arătat că grăsimile polinesaturate micşorează riscul de apariţie a unei boli de inimă şi este singurul motiv pentru care oamenii consideră că uleiul vegetal este benefic.

“Oricum, este important să realizezi că există diferite tipuri de grăsimi polinesaturare, în principal omega-3 şi omega-6”, a spus Lambert. “În timp ce luăm omega-3 din peşte şi erbivore, cea mai importantă sursă de omega-6 acizi graşi provine din seminţe prelucrate şi ulei vegetal. Este important să consumăm omega-3 şi omega-6 în cantităţi echilibrate, însă toţi mănâncă prea puţină omega-3 şi prea multă omega-6.”

Aceste seminţe sunt asociate cu o semnificativă creştere a riscului de boli de inimă, care este cel mai mare ucigaş din lume. Principalul motiv pentu care uleiul vegetal este periculos este pentru că este supus unor substanţe chimice toxice când este procesat.

3.Carnea îţi face rău

Mare parte din carnea care se află în supermarket-uri este foarte diferită de carnea pe care o mâncau strămoşii noştri. Animalele sunt crescute în captivitate, iar carnea este foarte procesată. Asta înseamnă că o parte din carne poate avea un efect negativ asupra sănătăţii, însă nu putem generaliza.

Nutriţionista Rhiannon Lambert a afirmat că  este perfect normal să consumi carne roşie, neprocesată şi gătită corect o dată pe săptămână, deoarece este bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi şi plină de proteine. Oricum, alimentaţia sănătoasă este despre echilibru.

4. Toate caloriile sunt egale

Unii oameni sunt de părere că dacă îţi doreşti săslăbeşti, trebuie să creezi un deficit de calorii, însă asta nu este adevărat. Ceea ce mănânci este mult mai important decât numărul de calorii consumate.

De exemplu, consumul de proteine va reduce apetitul comparativ cu acelaşi număr de calorii provenite din grăsimi şi carbohidraţi. În plus, este mult mai greu să te opreşti din mâncat anumite alimente comparativ cu altele.

Alimentele pe care trebuiesă ne concentrăm sunt: cartofii, ouăle, fasolea, vita şi fructele, în timp ce e de preferat să evităm dulciurile.

5. Consumul de grăsimi te face gras

Acest sfat este fals, fapt dovedit în timp. Ce este cel mai important, multe produse “slabe în grăsimi” sau “fără grăsimi” conţin o cantitate mare de zahăr, deoarece lipsa de grăsimi reduce gustul produsului.

“În ciuda faptului că grăsimile au mai multe calorii pe gram decât proteinele sau carbohidraţii, dietele care sunt bogate în grăsimi nu îi fac pe oameni graşi.”, a afirmat Lambert.

Având o dietă care este bogată şi în carbohidraţi şi în grăsimi, în acelaşi timp, te va face gras, însă nu este din cauza grăsimilor. În realitate, studiile arată că oamenii care consumă multe grăsimi sănătoase pierd mai mult în greutate decât cei care au diete slabe în grăsimi.

×
Subiecte în articol: ouă carne fructe dieta sfaturi nutritie