x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

5 MITURI alimentare cunoscute. Iată cum sunt combătute de specialiști!

0
22 Sep 2015 - 09:51
5 MITURI alimentare cunoscute. Iată cum sunt combătute de specialiști!
Nutriția este un domeniu pe care toți credem că îl cunoaștem. Realitatea este cu totul alta, însă din dorința de a slăbi și de a avea un stil de viață sănătos, căutăm să ne informăm și nu folosim cele mai corecte surse.

De-a lungul timpului au fost promovate multe afirmații neadevărate și oamenii au început să evite anumite alimente, potrivit www.prevention.com.

În continuare sunt prezentate cele mai cunoscute mituri în ceea ce privește nutriția:

Mitul 1: Consumul ridicat de proteine este dăunător rinichilor.
În 1983, cercetătorii au descoperit că atunci când consumăm mai multe proteine crește rata filtrării glomerulare. De aici, mulți au dedus că proteinele sunt dăunătoare rinichilor, supunându-i unui stres ridicat.

Ce demonstrează știința: legătura dintre proteine și rata filtrării glomerulare este reală și demonstrată de oamenii de știință olandezi, totuși nu există absolut niciun studiu care să arate că proteinele sunt dăunătoare rinichilor sănătoși.

Sfat: ca o regulă generală în ceea ce privește aportul zilnic de proteine, nutriționiștii susțin că trebuie să consumăm 2 grame de proteine pe kilocorp, având în vedere greutatea ideală. De exemplu, dacă vrem să menținem o greutate de 70 kg trebuie să consumăm 140 gr proteine.

Dacă scopul este de a slăbi de la 80 de kg la 60, se recomandă un consum de 120 gr proteine.


Mitul 2: Cartofii dulci sunt mai sănătoși decât cartofii albi.
Acest mit este generat de modalitatea în care, în ultima perioadă, obișnuim să consumăm cartofii (albi): prăjiți, sub formă de chipsuri sau gratinați. Astfel, cartofii au fost asociați cu un risc crescut de diabet și obezitate. În acest timp, cartofii dulci sunt mâncați ca atare, fierți sau copți și sunt lăudați pentru nutrienți și indicele glicemic scăzut.

Ce demonstrează știința: cartofii albi și cartofii dulci sunt diferiți din punct de vedere nutrițional, dar asta nu înseamnă că unii sunt mai buni decât ceilalți. De exemplu, cartofii dulci au mai multe fibre și mai multă vitamina A, dar cei albi sunt mai bogați în minerale esențiale precum fierul, magneziul și potasiul.

Sfat: modalitatea în care consumați cartoful este mult mai importantă decât dacă este alb sau dulce. Alegeți întotdeauna metoda de preparare simplă, prin fierbere sau la cuptor.



Mitul 3: Carnea roșie cauzează cancer.
În 1986, cercetătorii japonezi au realizat un studiu pe șobolani, care a demonstrat că există o legătură între riscul de a dezvolta cancer și compușii din carnea mult prea gătită sau prajită la temperaturi ridicate. De atunci, oamenii au început să asocieze consumul de carne cu această boală.

Ce demonstrează știința: nu există absolut niciun studiu care să evidențieze o relație cauza-efect între consumul de carne roșie și cancer. În ceea ce privește studiile pe populație, ele sunt departe de a fi concluzive, evidențiind adesea doar obiceiuri alimentare și trenduri în ceea ce privește dieta.

Sfat: nu renunțați la carnea la grătar dacă vă place. Cei care preferă carnea roșie, dar se tem de riscul de boală evidențiat adesea, ar trebui să taie secțiunile arse sau multe prea prăjite.

Mitul 4: Siropul de porumb bogat în fructoză îngrașă mai mult decât zahărul.
De-a lungul timpului, acest sirop de porumb bogat în fructoză a fost considerat responsabil pentru creșterea nivelului de lipide din sânge și cauza obezității americanilor.

Ce demonstrează știința: atât siropul de porumb cât și sucroza, cunoscută ca zahăr de masă, conțin cantități de fructoză similare. De exemplu, cele mai comune două tipuri de sirop de porumb bogat în fructoză au 42%, respectiv 55% fructoză în compoziție. Zahărul este aproape identic, din punct de vedere chimic, conținând 50% fructoză.

Realitatea este că nu există nicio diferență între cele două, vă veți îngrășa la fel dacă veți consuma în exces zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză.

Mitul 5: Sarea este responsabilă pentru hipertensiunea arterială și trebuie evitată.
În 1940, Walter Kempner, cercetător la Universitatea Duke, a devenit faimos după ce a utilizat ca metodă de a trata hipertensiunea arterială restricționarea cantității de sare. Ulterior, studiile au confirmat că hipertensivii care au renunțat la sare și-au rezolvat problema de sănătate.

Ce demonstrează știința: studiile științifice au arătat că nu există niciun motiv ca oamenii cu tensiune arterială normală să restricționeze consumul de sodiu. Dacă totuși valorile tensiunii arteriale sunt peste normal s-ar putea să aveți o sensibilitate la sare. Cei care totuși nu vor să renunțe, pot să își echilibreze dieta consumând alimente bogate în potasiu.

Sfat: Optați pentru un regim alimentar bogat în potasiu, alegând să introduceți în dietă fructe, legume și leguminoase. De exemplu, spanacul, broccoli-ul, bananele și cartofii albi și fasolea boabe conțin mai mult de 400 mg de potasiu per porție.


Citeşte mai multe despre:   sare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Omul poate trăi fără vezica biliară, dar nu şi fără vezica urinară

Omul poate trăi fără vezica biliară, dar nu şi fără vezica urinară
Superbul proiect al Creatorului privind alcătuirea organismului omenesc a prevăzut ca unele organe să fie prevăzute cu o rezervă importantă de capacitate. De asemenea, unele organe nu pot lipsi din ansamblul...

Nu ești mulțumit(ă) de abdomenul tău? Iată 3 ponturi

Nu ești mulțumit(ă) de abdomenul tău? Iată 3 ponturi
Se întâmplă să fii atent(ă) la ce mănânci, să faci și exerciții, eventual până la epuizare, și să nu arăți așa cum ți-ai dori sau grăsimea de pe burtică să nu cedeze cât de repede ți-ai dori?...

Fibroza chistică şi chipul ei nevăzut. Ce este și cum se tratează?

Fibroza chistică şi chipul ei nevăzut. Ce este și cum se tratează?
65 de trandafiri este o formulă care pentru cei mai mulţi poate însemna împlinirea unei vârste, însă pentru câţiva copii, ea este doar un alt nume dat bolii care îi macină, fibroza chistică ....

Cei 5 pași pe care ar trebui să-i parcurgi dacă te-ai decis să slăbești

Cei 5 pași pe care ar trebui să-i parcurgi dacă te-ai decis să slăbești
Fie că vrei să dai jos 2-3 kg sau mult mai multe, este extrem de important să te gândești foarte bine înainte de a alege cura de slăbire pe care o vei urma și asta pentru că o dietă necorespunzătoare îi...

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare

Ranitidina, interzisă temporar de la vânzare
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea vânzării în farmacii a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât cu administr...

Antibioticele trebuie luate la ore fixe

Antibioticele trebuie luate la ore fixe
În popor, există o anume minimalizare a regulilor pe care medicii le impun în administrarea medicamentelor. Pacienţii privesc în registru facil programul de înghiţire a pastilelor, programul de injecţii şi fac...

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos

Jumătate dintre români sunt nemulțumiți de stilul lor de viață și vor să trăiască sănătos
Jumătate dintre români consideră că nu au un stil de viaţă sănătos şi doresc să schimbe acest lucru, arată un sondaj online la care au participat 3.075 de respondenţi, desfăşurat în prima etapă a...

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii

9 motive ca să consumi pătlăgele roșii
Roșiile se numără printre alimentele bogate din punct de vedere nutritiv care oferă și incredibile beneficii pentru sănătate, atunci când sunt consumate zilnic. Roșiile sunt bogate în vitaminele A, C, K, B6,...

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică

„Evali” - o nouă afecţiune indusă de ţigara electronică
O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este „Evali”, o boală care în România este necunoscută, a declarat profesorul doctor Florin Mihălţan. Potrivit...

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...
Serviciul de email marketing furnizat de