x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 7 moduri de a te răcori fără aer condiţionat

7 moduri de a te răcori fără aer condiţionat

15 Aug 2016   •   20:10
7 moduri de a te răcori fără aer condiţionat
Sursa foto: Digital Vision/Getty Images

Îţi doreşti să faci faţă căldurii fără aer condiţionat? Prevention prezintă 7 moduri eficiente de a te răcori fără să foloseşti aerul condiţionat.

  1. Trage jaluzelele

Ferestrele permit luminii şi căldurii să pătrundă în camera ta. Astfel, închiderea jaluzelelor opresc pătrunderea căldurii cu 45%, potrivit Departamentului de Energie din SUA.

  1. Încearcă acest truc cu gheață

Opreşte aerul condiţionat şi pune un bol de gheaţă în faţa ventilatorului. Acest lucru te va răcori în același mod, însă nu te va costa la fel.

  1. Răcoreşte-ţi tălpile şi obrajii

Aplică o pungă de gheaţă pe aceste 2 zone, iar temperatura corpului va scădea cu 50% în 5 minute, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Stanford. Pe lângă tălpi şi obraji, poţi folosi comprese cu gheaţă şi în jurului gâtului şi a axilelor.

  1. Stai într-o cameră albastră

Într-un studiu realizat de Colegiul Hanovra din Indiana, oamenii care au stat în camere cu pereţi albaştri au simțit mai multă răcoare decât cei care au stat în camera cu pereţi roşii, chiar dacă temperatura camerelor a fost aceeaşi. Cercetarea arată că expunerea la culoarea roșie te agită, în timp ce albastru te calmează şi relaxează.

  1. Hidratează-te mai mult

Atunci când eşti dezhidratat, organismul nu mai poate regla temperature corpului. Daca eşti îngrijorat că nu bei suficientă apă, verifică-ţi urina. Dacă este de culoare galben deschis, înseamnă că eşti bine hidratat. Dacă nu, însemnă că nu eşti suficient de  hidratat şi că ar trebui să bei mai multe lichide.

  1. Înlocuieşte-ţi  becurile

Becurile vechi incandescente sunt ieftine. Dar ele convertesc, de asemenea, aproximativ 90% din energia pe care o generează în căldură, potrivit Center of Sustainable Energy. Acest lucru creează o sursă nedorită de căldură în exces în zilele fierbinți. În schimb becurile fluorescente compacte sunt eficiente, deoarece creează mai puţină căldură și durează mai mult, conform CSE.

  1. Petrece mai mult timp afară

Cercetătorii au descoperit că oamenii au capacitatea de a se adapta destul de repede (într-o săptămână sau două) la medii calde sau reci. Aşadar, dacă ai posibilitatea să mergi în locuri mai răcoroase, nu ezita să o faci.

×