x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate 7 recomandări de la medicul de gardă, pentru pelerinii de la Iaşi

7 recomandări de la medicul de gardă, pentru pelerinii de la Iaşi

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2015   •   15:53
7 recomandări de la medicul de gardă, pentru pelerinii de la Iaşi
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

Conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar la Spitalul de Urgenţe de la Iaşi, recomandă precauţie maximă pelerinilor care stau la cozi de până la 5 kilometri în aceste zile. Circa 300 de pelerini ajung la Urgenţe la fiecare pelerinaj la Sfânta Parascheva şi o persoană moare în fiecare an, la coadă. De vineri până acum s-au înregistrat peste 177 de intervenţii ale medicilor de la Ambulanţă, la coadă la racla Sfintei Parascheva. Opt dintre ei sunt in stare foarte grava.

“Mai mulţi pelerini au ajuns în unităţile de primire a urgenţelor cu pusee hipertensive iar un pacient a necesitat terapie de urgenţă după o criză epileptică. În 2014, o femeie de 61 de ani, cu probleme cardiace, şi-a pierdut viaţa, în timp ce stătea la coadă la moaşte, iar în 2013, o altă pacientă, de 55 de ani, din Ploieşti, nu a mai putut fi resuscitată. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Pentru ca sărbătoarea să nu fie tulburată de probleme medicale, medicii recomandă şapte reguli simple. Ele se referă la îmbrăcăminte, alimentaţie, medicaţie şi modalităţi de reacţie atunci când apare o urgenţă. “Cei care nu le iau în seamă se pot număra printre zecile de pelerini ce au ajuns, ajung sau vor ajunge în fiecare an la urgenţe, pentru variate probleme cardiovasculare, respiratorii sau neuropishice favorizate, determinte sau agravate de frig, oboseală, alimentaţia necorespunzătoare sau boli preexistente”, mai spune medicul.


Dr. Tudor Ciuhodaru (d)

1. Mai precis, pentru că noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade, este bine să aveţi şi haine mai groase şi să evitaţi imobilizarea prelungită. Nu este recomandat să vă încălziţi consumând alcool.

2. Mancaţi măcar o gustare cu cel puţin câteva ore înainte de a vă aşeza la coada de la mitropolie.Aşteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile şi stările lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiţii de aglomeratie,

3. Nu-i lasati neinsoţiţi pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecţiunilor de baza.

4. Nu intrerupeţi tratamentul pentru bolile pe care le aveţi, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj, pentru a nu le agrava sau complica evoluţia.

5. În cazul apariţiei oricărei simptomatologii mergeti rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul până la prezentare, tinând cont că aglomeraţia sau căile dificile de acces vă pot crea multe probleme.

6. Încercati să luaţi legatură cu medicul de familie, mai ales pentru afecţiunile minore, pentru a nu fi nevoiţi sa stati zeci de ore prin sălile de aşteptare ale vreunui spital.

7. Sunati la 112 când nu va puteţi încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacă, digestivă etc) pentru că, în absenta unui spital regional de urgenţă, mobloc, cu toate specialităţile necesare, vă puteti trezi că înlocuiţi pelerinajul de la moaşte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din Iaşi.


Dr. Tudor Ciuhodaru

×
Subiecte în articol: recomandari medicale tudor ciuhodaru