x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate A XI-a iluminare în roz la Palatul de Justiţie

A XI-a iluminare în roz la Palatul de Justiţie

de Magda Marincovici    |    29 Sep 2011   •   21:00
A XI-a iluminare în roz la Palatul de Justiţie

La 1 octombrie 2011, Fundatia Re­nas­terea, in parteneriat cu Asociatia Magistratilor din Romania, organizeaza a 11-a editie a evenimentului de 'Iluminare in roz' – simbol al luptei impotriva cancerului de san.

Anul acesta se va imbraca in roz, culoarea sperantei, Palatul de Justitie din Bucuresti, sub sloganul: Dreptul la informare, dreptul la sanatate. 'In fiecare an, la 1 octombrie, iluminam in roz o cladire reprezentativa, pentru a le reaminti femeilor ca, prin informare, preventie si control medi­cal, cancerul de san poate fi invins. Evenimentul-simbol al Fundatiei Renasterea ne ofera prilejul de a impartasi cu sustinatorii nostri rezultatele celor 10 ani de activitate si mul­tu­mirile celor peste 180.000 de persoane care au beneficiat de serviciile noastre medicale', precizeaza Mi­haela Geoana – presedinte si fondator al Fundatiei Renasterea.

In acest an, maneta roz va fi actionata de Dana Deac, cunoscuta femeilor din Romania prin activitatea sa in domeniul cultural si al societatii civile. Dar mai presus de toate, Dana Deac este cunoscuta ca o invingatoare in lupta cu cancerul de san, ea fiind diagnosticata cu aceasta boala in urma cu patru ani. De atunci, Dana Deac s-a decis sa se implice in informarea femeilor, in promovarea preventiei si a diagnosticarii precoce a cancerului de san. Pentru ca este dovedit stiintific ca, depistate in stadiul inci­pient, cancerele de san si col uterin sunt vindecabile in proportie de 98%.

Seara, a carei gazda va fi Andreea Esca, ambasadorul Fundatiei Re­nas­terea, alaturi de Mihaela Geoana si de Cristiana Copos, va continua cu un inedit moment muzical – nai si voce – sustinut de conferentiar doctor Oana Lianu si cu o receptie 'roz'. Con­ferentiar Oana Lianu este cadru didactic la Conservatorul din Oradea si promoveaza desavarsit muzica au­tentic traditionala romaneasca.
Printre cei peste 300 de invitati de marca sunt personalitati din lumea medicala, juridica, academica, artistica si alti numerosi sustinatori ai fundatiei.

Anul acesta, alte cinci orase din tara s-au alaturat Capitalei, iar lumina roz va transmite mesajul luptei impotriva cancerului de san in Bacau, Cluj, Constanta, Targu-Mures, Petrosani si Pascani.
Fundatia Renasterea pentru Edu­catie, Sanatate si Cultura a fost infiin­tata in anul 2001, aducand pentru prima data in atentia publicului din Ro­mania o problema cu implicatii ma­jore in viata femeilor: cancerul de san. In urma activitatii sustinute in acest domeniu atat de important, au­toritatile statului roman au acordat Fundatiei Renasterea, la data de 5 februarie 2008, statutul de organizatie de utilitate publica. Principalele rea­lizari ale Fun­datiei Renasterea, in cei 10 ani de activitate:

n) Centrul de Diagnostic al Afec­ti­u­nilor Mamare 'Renasterea' din Bucuresti ofera consultatii, mamografii si ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de san. In pe­ri­oa­da 2003-2011, la acest centru au fost investigate peste 25.893 de persoane, efectuandu-se 11.842 de eco­grafii, 22.998 de mamografii si 25.116 de consultatii, 2.509 femei fiind depistate cu cancer.

n) Unitatea Mobila de Diagnostic pentru San si Col Uterin este do­tata cu un cabinet de ginecologie si unul de mamografie. De la inaugurare (martie 2008), s-a deplasat in 34 de comunitati rurale si orase mici, unde peste 15.500 de femei au beneficiat de investigatii gratuite, fiind efectuate 13.941 de teste Babes Pa­pa­nicolau si 7.778 de mamografii. De asemenea, au fost distribuite aproxi­mativ 20.000 de brosuri de informare privind sanatatea femeii.

n) Centrul de Informare Medicala – Renasterea, amenajat in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, ofera sprijin psihologic pacientilor si familiilor acestora. Pana in prezent, peste 10.000 de persoane au beneficiat de serviciile acestui centru.

n) Linia telefonica 08.008.300.300 este primul serviciu de apel gratuit din Romania dedicat informarii popu­latiei in legatura cu cancerul de san si de col uterin. In perioada 2003 – septembrie 2011 s-au inregistrat peste 106.662 de apeluri.

×