x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

ABC-ul vitaminelor de sezon

0
20 Noi 2007 - 00:00

A, B, C, D, E… Aşa sună alfabetul vitaminelor care fac minuni in sezonul rece. Haideţi să invăţăm acest alfabet ca să descoperim remediul virozelor de sezon.

Vitamina A creşte rezistenţa la guturai, răceli şi chiar la gripa de sezon. Vitaminele din complexul B ne ajută să trecem mai uşor peste virozele respiratorii şi gripă. Iar vitamina C este excepţională cănd vine vorba despre imunitate. "In perioada de toamnă-iarnă, necesarul de vitamine al organismului este mai mare. Organismul este suprasolicitat de efortul de adaptare la temperaturile scăzute. In aceste condiţii cresc arderile, dar creşte şi consumul de vitamine şi minerale. De aceea, uneori dieta nu este suficientă şi avem nevoie de suplimente nutritive pentru a preveni virozele respiratorii şi gripa", arată conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

Stimularea imunităţii

De departe, vedeta sezonului rece este vitamina C, recunoscută pentru rolul său in stimularea imunităţii şi prevenirea infecţiilor respiratorii. Doza zilnică de vitamina C este de 35-65 mg pentru copii, 60-100 mg pentru adulţi. Femeile insărcinate, cele care alăptează, dar şi fumătorii au nevoie de un plus de vitamina C. Dacă sunteţi fumător şi nu vreţi să răciţi in această iarnă, atunci măncaţi căt mai multe kiwi, portocale, lămăi, măceşe, varză roşie. "Un pachet de ţigări distruge cantitatea de vitamina C care se găseşte intr-o lămăie - 80 mg - mai mult decăt doza zilnică recomandată. Iar pe fondul carenţei de vitamina C se instalează nu numai virozele respiratorii, ci şi depresiile, stările de astenie", ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Acesta ne sfătuieşte să alegem vitamina C naturală, din legumele şi fructele crude. Avantajul vitaminei C naturale este că se găseşte in combinaţie cu flavonoizi, substanţe care ii potenţează acţiunea.

Prietenă bună cu vitamina C in sezonul rece este vitamina A, recomandată pentru combaterea infecţiilor. Vitamina A se găseşte in mod natural in alimentele de origine animală: ficat, unt, ouă. Vitamina A sau retinolul poate fi produsă, de asemenea, in organism pornind de la betacaroten - pigmentul galben din legumele şi fructele colorate (morcovi, roşii, mango, portocale). "Vitamina A este indispensabilă sistemului imunitar, dar şi menţinerii acuităţii vizuale. Vitamina A este liposolubilă, altfel spus, cărăuşul ei sunt grăsimile, ea ajungănd in organism cu ajutorul grăsimilor. Iar cei care elimină grăsimile din dietă pot suferi carenţe serioase. Vitamina A mai are un avantaj: organismele sănătoase işi pot face rezerve de vitamina A suficiente pentru o lună. Acest lucru nu poate fi spus despre vitaminele hidrosolubile, aşa cum sunt vitamina C şi grupul de B-uri, care nu au capacitatea de a se acumula in organism şi atunci aportul trebuie să fie neintrerupt", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

Vitamina E se alătură celorlalte două in stimularea imunităţii in această perioadă, deşi este cunoscută mai mult prin proprietăţile antiimbătrănire. Aceasta are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare şi se găseşte din belşug atăt in alimente de origine animală (ficat, gălbenuş de ou, unt), căt şi de origine vegetală (alune, migdale, fistic, germeni de grău, cereale integrale, ulei de măsline, de palmier, de floarea-soarelui).

Copilul şi adolescentul

Organismul nostru funcţionează diferit nu numai in funcţie de anotimp, ci şi de vărstă. Intr-un fel stau lucrurile la un copil de 1 an, altfel la tănărul de 15 ani, la tănărul de 30 sau la adultul de 60 de ani. La sugar şi copilul mic, pe lăngă celelalte vitamine, o atenţie deosebită trebuie acordată vitaminei D. "Deoarece ritmul de creştere este foarte rapid, oasele cresc in lungime rapid. Vitamina D favorizează absorbţia calciului şi depunerea lui la nivelul oaselor şi in acelaşi timp stimulează imunitatea. De aceea, această vitamină va fi administrată in doză profilactică, suplimentar, mai ales in sezonul rece", arată conf. dr Dumitru Matei. Ghidurile medicale recomandă administratea de vitamina D zilnic, din prima lună de viaţă pănă la 18 luni in doze fracţionate, care nu trebuie să depăşească 500-1.000 de unităţi pe zi. Această doză se ia pănă la pubertate, inclusiv in lunile sezonului rece. Vitamina D este singura dintre vitamine care poate fi sintetizată de organismul uman, prin transformarea in piele a colesterolului sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete. Este suficient să ne expunem la soare antebraţul aproximativ 15 minute zilnic, pentru ca organismul să işi primească necesarul de vitamina D. In lunile de iarnă insă, acest lucru nu mai este posibil şi trebuie să ne orientăm spre alte surse: fie alimente bogate in vitamina D, fie suplimente nutritive. Altfel pot apărea foarte uşor carenţele, care sunt sinonime cu rahitismul la copiii mici. Alimentele bogate in vitamina D sunt peştele gras oceanic, gălbenuşul de ou, untul, ficatul.

Nu numai copiii au nevoie de vitamina D in sezonul rece, ci şi adolescenţii şi adulţii. In adolescenţă se constituie aproximativ 50% din masa osoasă. Dacă nu primeşte necesarul de calciu şi vitamina D in această perioadă critică, tănărul nu va ajunge, in jurul vărstei de 30 de ani, la densitatea osoasă normală. La adulţi, o carenţă de vitamina D se asociază cu scăderea densităţii osoase şi cu riscul de osteoporoză. Suplimentele cu vitamina D le sunt recomandate cu precădere vegetarienilor şi persoanelor care ţin post, dat fiind că in timpul iernii, vitamina D o luăm din alimente de origine animală.

Femeia insărcinată

Indiferent de sezon, o femeie insărcinată are nevoie de un supliment de vitamine pentru a se asigura că micuţul pe care il va aduce pe lume va fi sănătos. Nu contează că viitoarea mamă are 20, 25 sau 30 de ani, sarcina o solicită la fel de mult. "In primul rănd, in cazul femeilor insărcinate trebuie suplimentat acidul folic sau vitamina B9. In mod normal, doza zilnică recomandată de acid folic este de 150-200 de micrograme. La femeile insărcinate, dar şi la cele care alăptează, această doză trebuie să ajungă la cel puţin 400 de micrograme. Deoarece acidul folic protejează fătul de afecţiuni grave ale creierului şi măduvei spinării. Alături de acidul folic, femeile insărcinate trebuie să aibă grijă la vitamina A şi vitamina D, mai ales in ultimul trimestru de sarcină", le sfătuieşte conf. dr Dumitru Matei pe viitoarele mămici.

In cazul adulţilor sănătoşi, dieta echilibrată este suficientă pentru asigurarea acidului folic, care se găseşte in lapte, brănzeturi fermentate, legume verzi (spanac, broccoli). In sezonul rece, acidul folic şi celelalte vitamine din grupul B ne pot fi de ajutor in creşterea rezistenţei la infecţii. In afară de aceasta, complexul de B-uri este recomandat in stările de convalescenţă, contribuie la imbunătăţirea stării psihice, la intărirea rezistenţei la stres.

Suplimentele cu vitamine

Carenţele de vitamine pot fi evitate dacă avem o dietă echilibrată. Totuşi, este suficientă dieta pentru a ne asigura necesarul de vitamine şi minerale? La această intrebare răspunde prof. dr Gheorghe Mencinicopschi: "Alimentaţia joacă un rol important in a acoperi nevoile de vitamine, dar nu este suficientă in multe cazuri, mai ales in sezonul rece. In trecut, omul işi asigura necesarul de vitamine prin dietă. Acum, domesticirea animalelor şi a plantelor a modificat drastic compoziţia alimentelor. Un măr pe care il cumpărăm din piaţă, de exemplu, conţine mai puţine vitamine şi minerale decăt un măr sălbatic. Acelaşi lucru poate fi spus şi despre carnea provenită de la animale domestice, spre deosebire de carnea de vănat".

Recomandări

In aceste condiţii avem nevoie de suplimente nutritive? Da, dar cu unele menţiuni pe care le fac specialiştii in nutriţie. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi afirmă că suplimentele nutritive pot echilibra dieta, dar nu pot inlocui alimentul propriu-zis. Chiar dacă se eliberează fără prescripţie medicală, suplimentele nutritive nu ar trebui să se administreze fără sfatul medicului sau al specialistului in nutriţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că administrarea de vitamine şi minerale fără analize prealabile nu oferă intotdeauna rezultatele aşteptate. In 50% dintre cazuri nu este nevoie de suplimente cu vitamine, in 20% dintre cazuri, organismul nu reacţionează in nici un fel la administrarea suplimentelor. Doar in 30% dintre cazuri, vitaminele au cu adevărat efectul aşteptat, au demonstrat studiile OMS.

ATENŢIE! Suplimentele alimentare conţin vitamine in forma lor naturală sau vitamine de sinteză? "Se ştie că vitaminele in forma lor naturală sunt mult mai eficiente. Din păcate, in ţara noastră, legislaţia este permisivă şi ambiguă şi nu obligă producătorii să menţioneze pe etichetă dacă folosesc vitaminele in forma naturală sau de sinteză", arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

ETICHETE. Vitaminele se eliberează in farmacii fără prescripţie medicală. De aceea, atunci cănd cumpărăm un supliment cu vitamine trebuie să citim cu atenţie eticheta pentru a cunoaşte modul de administrare. Pe etichetă trebuie să fie precizate, de asemenea, denumirea substanţei active, informaţii referitoare la compoziţie, termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare.

HIPERVITAMINOZE. Riscul de hipervitaminoză apare in cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E, K), care au capacitatea de a forma depozite in organism. "Vitamina A este prima vitamină de care se ţine seama atunci cănd administrăm un preparat multivitaminic. In exces, vitamina A poate provoca hipertensiune intracraniană. Nici vitamina D nu este lipsită de riscuri in cantităţi excesive. Această vitamină poate să ducă la depuneri de calciu in diferite organe", avertizează conf. dr Dumitru Matei.

Citeşte mai multe despre:   rece,   vitamina,   vitamine,   semnal

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare

Un vaccin pentru COVID-19 a fost testat pe oameni. Rezultatele sunt promițătoare
Compania germană Biontech împreună cu gigantul farmaceutic american Pfizer au anunţat că au dezvoltat un vaccin experimental, transmite DPA. Testele realizate în SUA au rezultate...

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi

Studiu: Imunitatea colectivă la COVID-19 este mai mare decât o arată testele de anticorpi
Imunitatea colectivă la infecția cu COVID-19 este mai mare decât o arată testele, întrucât anticorpii din organismul persoanelor asimptomatice ori cu simptome ușoare pot duce la rezultate negative, arată un...

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile

Oxitocina, hormonul care ne construiește relațiile
Până în urmă cu aproximativ 100 de ani, poeții, artiștii și filosofii erau cei care se ocupau de problemele legate de dragoste și atașamente. Mai recent însă, neurobiologia și endocrinologia, științe care...

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii

Noi informații despre sindromul asociat cu COVID-19 la copii
Două studii americane aduc noi informații despre boala asociată cu COVID-19 care a afectat circa o mie de copii la nivel mondial. Se numește sindromul inflamator multisistemic la copii (MIS-C),...

Stresul cronic afectează creierul

Stresul cronic afectează creierul
Galerie Foto Stresul este considerat boala secolului 21 și adesea includem în acest concept orice fel de simptom ni se pare nelalocul său în comportamentul nostru sau în starea noastră fizică. Stresul este parte din viața...

Apendicul face parte din apărarea imunitară

Apendicul face parte din apărarea imunitară
Multă vreme s-a considerat că unele organe nu au nicio utilitate. Din categoria aceasta făceau parte amigdalele, apendicul şi, de aceea, se îndepărtau prin operaţii pe bandă rulantă. Teoria aceasta s-a...

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia

Explicațiile psihologului: Despre omul “sintetic” și soluții la boala mileniului III - depresia
În decursul dezvoltării civilizației sintetice (prin radio, tv, internet și telefon), unde imitarea altor culturi a devenit o activitate des întâlnită, omul nu și-a mai găsit liniștea. A primit mai mult decât...

Ce semnifică poftele alimentare

Ce semnifică poftele alimentare
Galerie Foto Probabil fiecăruia dintre noi i s-a făcut foame atunci când a trecut pe lângă vitrina unei cofetării sau când a văzut fotografii cu diverse feluri de mâncare în reviste sau scene din filme cu meniuri...

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă

În Evul Mediu, era considerată AFRODIZIAC: Află ce efecte terapeutice uimitoare are de fapt această plantă
Este una dintre cele mai delicioase, sănătoase şi costisitoare legume. Primii muguri, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogaţi în vitamine, minerale şi fibre. Mugurii tineri pot fi consumaţi...

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?

5 leacuri băbești pentru durerea de dinți. Ce faci dacă nu reușești să ajungi la stomatolog?
Migrenele sau durerile de dinţi vă pot strica ziua, mai ales dacă apar din senin şi nu puteţi să vă duceţi imediat la medic. Nu intraţi în panică, pentru că leacul se află mai aproape decât credeţi, chiar...

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore

De ce este recomandat consumul zilnic de nuci? Câte nuci trebuie mâncate în 24 de ore
Beneficiile nucilor pentru creier sunt foarte mari. S-a constatat recent că nucile sunt în măsură să dezvolte gândirea logică. Consumând nuci, organismul primeşte dopamină şi serotonină şi ca efect creşte...

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli

Planta care a salvat-o pe Maica Domnului și pe pruncul Iisus vindecă 100 de boli
De mii de ani, o mare atenţie a celor preocupaţi de terapiile naturiste a fost îndreptată către această plantă. Care este motivul pentru care mai este numită și „iarba sfântă" sau „hrana...

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19

Descoperire „epocală”!!! Yoga poate proteja împotriva COVID-19
Yoga poate proteja împotriva COVID-19, spune un instructor. Desigur, practicat de 4 sau 5 ori pe săptămână, câte 20 de minute. Teoria e susținută de premierul Indiei, Narendra Modi, care îndeamnă oamenii să pr...

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut

Biorezonanţa readuce în echilibru vibraţiile oricărui ţesut
Reflexoterapia, una dintre cele mai apreciate terapii alternative, este o tehnică de masaj veche de 5.000 de ani. Recuperarea echilibrului energetic se face prin eliberarea toxinelor care se acumulează în zona din...

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!

E cel mai banal instrument din bucătărie, dar folosirea lui... SPOREȘTE RISCUL DE CANCER. Au pățit-o și bucătari profesioniști!
Poate că sună banal dar există un obiect în bucătăria noastră despre care specialiștii nu au o părere bună și susțin că sporește riscul de cancer. Aparatele de gătit cu gaz sunt periculoase nu numai...
Serviciul de email marketing furnizat de