x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Acest tip de sânge este rar şi preţios. Doar 43 de oameni din întreaga lume îl au

Acest tip de sânge este rar şi preţios. Doar 43 de oameni din întreaga lume îl au

12 Mar 2019   •   07:03
Acest tip de sânge este rar şi preţios. Doar 43 de oameni din întreaga lume îl au

Până acum ştiam că există 4 grupe sanguine, stabilite prin prezența sau absența anumitor antigeni din sânge.

Oamenii de ştiinţă au descoperit însă că există o a cincea categorie de sânge, care nu poate fi categorisită ca şi grupă sanguină distinctă, din cauza faptului că doar 43 de persoane la nivel mondial sunt deţinătorii acestui tip de sânge. Aceştia pot fi consideraţi cu adevărat norocoşi, pentru că sângele lor este unul valoros, cu un potenţial unic.

Pe suprafața hematiilor se regăsesc 432 de antigeni, molecule capabile să stimuleze producția de anticorpi. Circa 160 dintre acestia se regăsesc la majoritatea oamenilor.

Lipsa unui antigen foarte comun stabilește caracterul negativ al grupei de sânge. Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcție de genele care conțin informația producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele. Cel mai important Rh este antigenul D și acesta lipsește la 15% din populația caucaziană. Această caracteristică este cunoscută sub numele de Rh negativ.

Există însă persoane cărora le lipsesc toți cei 61 de antigeni din sistemul Rh, iar particularitatea a fost numită Rh nul, unul dintre cele mai rare tipuri de sânge din lume.

..................

Află tot ce trebuie să știi despre cea mai rară grupă de sânge din lume

×