x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Activitatea prof.dr. Irinel Popescu, apreciată de Colegiul Medicilor

Activitatea prof.dr. Irinel Popescu, apreciată de Colegiul Medicilor

21 Aug 2013   •   18:12
Activitatea prof.dr. Irinel Popescu, apreciată de Colegiul Medicilor

Agenţia Naţională de Transplant şi Colegiul Medicilor răspund afirmaţiilor făcute de acad. prof. dr. Constantin Popa, în plenul Academiei Române, din data de 28 martie 2013, la adresa prof. dr. Irinel Popescu, în legătură cu activitatea profesională desfăşurată de acesta.
Afirmaţiile doctorului Popa au fost sancţionate printr-un memoriu depus de prof. dr. Irinel Popescu la numeroase instituţii abilitate.

În data de 13 aprilie 2013, Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant (CSANT) a discutat sesizarea făcută de prof. dr. Irinel Popescu şi a emis un comunicat, în data de 13.06.2013, prin care face următoarele clarificări:
"1. Toate organele transplantate în România până în prezent au fost obţinute cu respectarea în totalitate a prevederilor legale, acest lucru putând fi dovedit cu acte;
2. Procedura de declarare a morţii cerebrale în România este stabilită prin lege (Anexa din Legea nr.95/2006) şi a fost respectată şi documentată ca atare în toate cazurile în care s-au recoltat organe de la donator cadavru. Prof. Dr. Irinel Popescu nu a fost implicat niciodată în declararea morţii cerebrale, nevând calitatea să o facă.
3. Toate recoltările de ficat efectuate de la donatorul viu au fost realizate cu respectarea prevederilor legale ( anexa 1 din Legea nr. 95/2006) şi raportate în timp util către ANT. Nu s-a înregistrat nici un accident la donator.
4. Alte proceduri de transplant hepatic, în afara celor prevăzute la pct. 2 şi 3, nu s-au efectuat pe teritoriul României. “

În paralel, ca urmare a memoriului depus de prof. dr. Irinel Popescu, Colegiul Medicilor din Bucureşti a emis o rezoluţie în data de 17.07.2013 prin care precizează faptul că forul a purtat "discuţii colegiale, ample şi detaliate" cu Acad. Prof. dr. Constantin Popa în legătură cu afirmaţiile făcute de acesta în şedinţa Academiei Române din data de 28 martie 2013. În cadrul discuţiilor care au avut loc la Colegiul Medicilor, acad. prof. dr. Constantin Popa şi-a exprimat regretul faţă de faptul că a fost greşit interpretat şi a precizat că nu a intenţionat să facă afirmaţii calomnioase la adresa prof. dr. Irinel Popescu. Mai mult, acesta a motivat că apreciază în mod favorabil performanţele profesionale înregistrate de prof. dr. Irinel Popescu.
Colegiul Medicilor a întărit afirmaţiile prof. dr. Constantin Popa referitoare la activitatea desfăşurată de prof. dr. Irinel Popescu, evaluând că rezultatele profesionale ale acestuia se ridică la cele mai înalte standarde profesionale, morale şi deontologice.
Contactat, acad. prof. dr. Constantin Popa a confirmat că îşi susţine opinia enunţată în cadrul discuţiei purtate cu reprezentanţii Colegiului Medicilor, referitoare la aprecierile pozitive făcute la adresa prof. dr. Irinel Popescu.


×