x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Adolescenții români beau încă de la 14 ani

Adolescenții români beau încă de la 14 ani

de Luciana Grosu    |    23 Iul 2015   •   13:40
Adolescenții români beau încă de la 14 ani

Abuzul de băuturi alcoolice în rândurile tinerilor este frecvent, dar autorităţile acordă puţină atenţie fenomenului. Legislaţia care interzice vânzarea de alcool minorilor nu este respectată, iar vârsta medie la care tinerii se apucă de băut este 14 ani – arată studiile Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA).

Potrivit ANA, jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani consumaseră alcool în ultima lună și aproape 60% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 ani. Anul trecut, în Iași, aproximativ 1.300 de adolescenți și tineri au fost spitalizați din cauza consumului excesiv de alcool – arată datele Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.

Marea problemă este că minorii pot cumpăra liber alcool din magazine. „În România e foarte ușor pentru minori să cumpere sau să comande băuturi alcoolice. Nu par să existe consecințe legale pentru comercianți”, spune Manuela Boghian, reprezentant al clinicii de tratare a dependenței de alcool Castle Craig - Scoţia.

Legislația română interzice vânzarea de băuturi alcoolice persoanelor sub 18 ani, dar în practică nici micile magazine, nici hypermarketurile nu respectă restricția. „Din discuțiile avute cu adolescenții în campaniile de informare și prevenire din școli și licee, concluzia generală este că o foarte mică parte dintre cei care comercializează băuturi alcoolice refuză să le vândă persoanelor sub 18 ani. Atunci când sunt întrebați, adolescenții invocă, pentru a reuși să procure băuturi alcoolice, faptul că nu sunt pentru consum personal”, spune Oana Turcan, coordonatorul proiectului „Oportunităţi pentru Adolescenţi”, derulat de UNICEF împreună cu ALIAT.

Abuzul poate fi fatal
Abuzul de alcool în adolescență și tinerețe duce la dependență, probleme cognitive și de atenție și decizii regretabile cum ar fi abandonarea studiilor, relații sexuale neprotejate sau comportamente agresive. Cu cât abuzul de alcool începe mai devreme, cu atât riscurile de dependență sunt mai mari. În plus, datorită faptului că în adolescență creierul este încă în dezvoltare, anumite circuite neuronale, cum ar fi cele care țin de autocontrol și luarea deciziilor, pot fi afectate pe termen lung.

Mulţi tineri fac, însă, un lucru şi mai grav. „Adolescenţii folosesc medicamente fie pentru a potența euforia alcoolului, fie pentru a ascunde efectele, cum ar fi agitația sau insomnia”, spune psihologul Mariana State, coordonatorul centrul de terapie pentru dependență Equitas. Specialistul consideră că alcoolul, în combinaţie cu droguri sau medicamente, este unul dintre cele mai periculoase cocteiluri.
Ministerul Sănătăţii nu are niciun fel de date oficiale privind amploarea abuzului de alcool în rândurile tinerilor, dar fenomenul e în creştere. „În grupul de vârstă 20-39 de ani, aproximativ 25% din numărul total de decese sunt atribuite alcoolului. Există o relație de cauzalitate între consumul nociv de alcool şi o serie de tulburări mentale şi de comportament. Consumul problematic de alcool este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru morbiditate, invaliditate şi mortalitate”, explică dr. Gabriella Bondoc, directorul medical al centrului ALIAT.

Se consideră consum nociv pentru sănătate depăşirea următoarelor cantități: bărbați ≤ 2 unități/zi, femei ≤ 1 unitate/zi, persoane peste 65 ani ≤ 1 unitate/zi (1 unitate=1 pahar cu vin de 125 ml sau 1 pahar cu bere de 330 ml sau 1 pahar cu tărie de 40 ml)


O soluție ar fi să se impună legitimarea tinerilor cu actul de identitate atunci când vor să cumpere băuturi. În Statele Unite, această regulă este foarte strictă, iar comercianții care vând alcool persoanelor minore pot fi dați în judecată
Manuela Boghian, Castle Craig România

În România nu există prevederi legislative care să oblige producătorii să adauge pe ambalaje avertismente privind abuzul de alcool. Părerile specialiștilor sunt împărțite, unii arătând că nici mesajele de pe pachetele de țigări nu au efect.
 

×