x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afla daca esti anemic!

Afla daca esti anemic!

de Dr Dana Tinică    |    14 Mai 2012   •   19:03
Afla daca esti anemic!

Anemia este scaderea capacitatii sangelui de a transporta oxigen spre celule, definita fie prin scaderea numarului de hematii (globulele rosii), fie prin scaderea concentratiei de hemoglobina. Hemoglobina este principala structura a hematiilor, o proteina care leaga oxigenul, respectiv bioxidul de carbon in timpul transportului spre si de la tesuturi. Conform criteriilor OMS, anemia se instaleaza atunci cand valorile hemoglobinei sunt sub 12,5g/dL la adult, respectiv sub 11g/dL la copii intre 6 luni si 6 ani si sub 12 g/dL la copii intre 6 si 14 ani.

Anemia este o suferinta des intalnita, afectand 10 % din populatie. Este intalnita la copii, dar si la varstnici, poate fi usoara sau severa. Mai mult, poate fi o afectiune de sine statatoare sau poate fi un simptom sau o complicatie in evolutia unei alte maladii. Manifestarile sunt vagi: paloare, oboseala, scaderea tensiunii arteriale,cresterea freventei cardiace, palpitatii, respiratie ingreunata, ameteala, dureri de cap, raceala si furnicaturi ale extremitatilor. Atentie! Este adevarat ca anemia este frecventa, dar nu orice stare de oboseala trebuie automat considerata un semn de anemie (si autotratata urgent cu fier, lucru care poate fi gresit si periculos). In al doilea rand, exista cateva sute de tipuri de anemii, asa incat simplul diagnostic de anemie nu este intotdeauna suficient, trebuind a fi facute alte teste pentru a identifica tipul anemiei si cauza ei, pentru demararea unui tratament eficient. Exista, de exemplu, anemii prin pierderi de sange, anemii prin deficit de vitamina B12 si acid folic, prin scaderea capacitatii generatoare a maduvei osoase, prin accelerarea distrugerii hematiilor, fiecare dintre acestea putand avea numeroase cauze.

Prima investigatie care trebuie facuta este hemoleucograma. Aceasta se recolteaza din sangele venos si ofera indicatii asupra hematiilor (numar, forma, volum, culoare), a nivelului hemoglobinei si hematocritului, dar si a numarului de leucocite si trombocite. Valorile normale ale hematiilor sunt de 4,5-6milioane/mmc la barbat si 4-5,4 milioane/mmc la femei. Valorile hemoglobinei se inscriu intre 14-18 gr/dL la barbati si 12-16gr/dL la femei. Hematocritul reprezinta proportia hematiilor dintr-un volum de sange si se ridica la 40%-50% pentru barbati si 36%-44% pentru femei. Rezultatele trebuie corelate cu cele ale indicilor eritrocitari: VEM, HEM,CHEM. VEM este volumul eritrocitar mediu si are valori de 80-100fL. HEM (Hemoglobina eritrocitara medie) este cantitatea medie de hemoglobina din hematie si are valori normale de 27-32pg. CHEM (concentratia medie de hemoglobina) este de 32-36 g/dL. Toate aceste date orienteaza asupra tipului de anemie. Exista astfel anemii normocitare, microcitare (cu hematii mici) si macrocitare (cu hematii mari). In functie de coloratia hematiilor (normala, mai intensa sau mai slaba), care este data de concentratia de hemoglobina exista anemii normocrome, hipocrome si hipercrome. De exemplu, anemiile cu VEM mic apar in deficitul de fier si unele boli cronice, in timp ce anemiile cu VEM crescut in deficitul de acid folic sau vitamina B12, unele anemii hemolitice sau prin displazii medulare. Un alt parametru urmarit este RDW care urmareste variatia marimii si formei hematiei. Valorile normale sunt de 11-15 %, valorile mari insemnand anomalii frecvente de forma si marime. Reticulocitele sunt hematiile tinere. Ele se gasesc in sange in numar mic, de 1%-2%. Daca numarul reticulocitelor este mai mare inseamna ca un numar mare de hematii au fost distruse (de exemplu, in anemii hemolitice) sau exista pierderi de sange (hemoragii).

Tot in hemoleucograma se precizeaza si numarul leucocitelor (4000-10000/mmc) si proportia lor, redata prin formula leucocitara: neutrofile 50%-65%, eozinofile 0-3%, bazofile 0-1%, monocite 3%-7% si limfocite 25%-40%. De asemenea, se determina si numarul trombocitelor, care in mod normal este de 150 000-400 000/mmc.

×