x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Algocalmin, doar cu reţetă din august

Algocalmin, doar cu reţetă din august

de Magda Colgiu    |    17 Ian 2011   •   21:16

Toate medicamentele care conţin metamizol vor fi eliberate doar cu reţetă, începând din 1 august 2011, ne-a declarat farmacista Anca Crupariu, ofiţer de presă în cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM).

“Începând din 1 august 2011, toţi cei 14 deţinători ai autorizaţiei de punere pe piaţă (APP) pentru medicamentele cu metamizol le pot comercializa doar pe bază de reţetă. În România, medicamentele ce conţin metamizol sunt Algoremin,  Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin. Motivul pentru care a fost schimbat statul acestor medicamente ? de la medicamente de la eliberare fără prescripţie la eliberare cu prescripţie ? are la bază o propunere a unui deţinător de APP de medicamente cu metamizol. Acest producător semnala riscul de apariţie al agranulocitozei, boală ce poate fi cauzată de metamizol”, a declarat Anca Crupariu, ofiţer de presă al ANM. Agranulocitoza presupune reducerea masivă a globulelor albe din sânge, care duce la scăderea imunităţii organismului.

În România nu s-au semnalat cazuri de evenimente adverse grave la metamizol, de tipul agranulocitozei, decizia luată de consiliul ştiinţific al ANM fiind numai de prevenţie dar şi de aliniere la normele UE, a mai precizat farmacista Anca Crupariu.

Medicul Doina Mihăilă, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie, crede că decizia de a se comercializa medicamente pe bază de metamizol doar pe bază de reţetă este una bună. “Este normal să nu mai ia lumea medicamente după ureche. Pe de altă parte, mă aştept să vină crească numărul persoanelor care vor veni la cabinet doar pentru o reţetă de algocalmin. Însă lucrurile se vor calma în timp”.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate