x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado

Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado

de Magda Marincovici    |    08 Mar 2015   •   21:16
Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado

Hipertensiunea poate fi prevenită şi cu ajutorul unei alimentaţii adecvante. În primul rând alimente fără sare, dar şi alimente bogate în trei minerale esenţiale: calciu, magneziu, potasiu. Iată principalele alimente care oferă cele trei minerale ce pot ţine sub control hipertensiunea:

Iaurt. Un bol de iaurt furnizează 49% calciu, 12% magneziu, 18% potasiu din necesrul zilnic. De asemenea, un iaurt zilnic reduce riscul de diabet tip 2.

Fasole albă, boabe. O farfurie de fasole albă asigură 23% calciu, 30% magneziu şi 18% potasiu din raţia zilnică. Fasolea albă este şi o excelentă sursă de proteine. O soluţie: salata de fasole albă cu ton.

Banane. 1% calciu, 8% magneziu, 12% poasiu din necesarul zilnic  avem de la o singură banană mijlocie. Important este aportul de potasiu, deoarece poate compensa eventualul deficit provocate de unele medicamente antihipertensive.

Brocoli. O porţie de brocoli fiert furnizează 6% calciu, 8% magneziu şi 14% potasiu din totalul recomandat de specialişti. În plus, brocoli mai conţine o enzimă cu proprietăţi anti-cancer şi anti-inflamatorii.

Avocado. Plasat la graniţa dintre fruct şi legumă, avocado conţine antioxidanţi şi vitamine, nu îngraşă, previne îmbătrânirea prematură a celulelor şi reuşeşte, totodată, să menţină la valorile normale colesterolul din sânge. Şi pe deasupra avocado ne asigură din total zilnic indicat de medici: 2% calciu, 10% magneziu şi 20% potasiu.

Hipertensiunea arterială este extrem de frecventă, ea deschizând calea unor boli cardiovasculare severe. Potrivit dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, în ţara noastră, bolile cardiovasculare provoacă 60% din totalul deceselor.

Tensiunea arterială fluctuează în cursul unei zile. În stiuaţii de stres, de emoţii intense, tensiunea creşte. Când tensiunea arterială este în mod constant 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune arterială. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt mai mici de 140/90 mm Hg. În cazul pacienţilor cu diabet zaharat tensiunea arteriala trebuie să fie mai mică de 130/80 mm Hg.

Dacă nu este tratată în mod corect, hipertensiunea provoacă numeroase complicaţii grave: accidentul vacular cerebral, infarct, insuficienţă cardiacă sau renală, retinopatie, arteroscoleroză, tulburări erectile etc.

×