x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Anestezia locala pro si contra

Anestezia locala pro si contra

09 Aug 2005   •   00:00
Anestezia locala pro si contra
LA STOMATOLOG
  • de Doctor Cristina Radutoiu, medic primar stomatolog, Clinica 3D Dental
  • Cel mai folosit anestezic in stomatologie este xilina. Aceasta produce vasodilatatie, adica creste volumul sangvin in zona in care este administrata. Din aceasta cauza, xilina este administrata impreuna cu un vasoconstrictor de tipul adrenalina, pentru a creste durata anesteziei.

    In cabinetul nostru, 3D Dental, se foloseste si mepivacaina, care determina mai putina vasodilatatie, fiind folosita fara adrenalina la pacientii care urmeaza o medicatie antidepresiva, cu betablocante, hormoni tiroidieni sintetici.

    Anestezicele actioneaza local prin blocarea conductibilitatii nervoase, prin reducerea influxului ionilor de sodiu in citoplasma neuronala. Daca sodiul nu intra in neuron, ionul de potasiu nu poate iesi, inhibandu-se astfel depolarizarea nervului, aparand astfel anestezia.

    De ce nu prinde anestezia?

    PH-ul normal al organismului este 7,4. In situatia in care in zona anesteziata exista o infectie, PH-ul scade la 5-6. In acest caz, este dificil sa anesteziezi aceasta zona. Diferenta intre PH-ul anestezicului si al zonei anesteziate are o mare importanta in eficienta anesteziei asupra timpului in care actioneaza.

    Este periculoasa adrenalina din anestezic?

    Adrenalina este un hormon secretat in organism, avand efect vasoconstrictor, si cunoscut ca "hormonul lupta sau fugi". Daca intra in circulatia generala, poate creste ritmul cardiac, pacientul devenind usor agitat. Aceste efecte sunt raspunzatoare de alergia care poate aparea la pacientii carora li s-a facut anestezie. De aceea, la pacientii cu probleme cardiace sau care iau antidepresive sau hormoni tiroidieni sintetici, vom administra mepivacaina.

    Sunt anestezicele toxice?

    Doza maxima de anestezic ce se poate administra este intre 70 mg si 500 mg si, in acelasi timp, trebuie sa tinem seama de varsta, starea de sanatate, tipul de anestezic si prezenta vasoconstrictorului. Toate anestezicele cu vasoconstrictor au concentratia de 2%. Mai putin mepivacaina care are 3%. Fiecare fiola are 1,8 ml. Doar articaina, un alt anestezic, are 1,7 ml. Deci doza maxima pentru xilina este de 13 fiole o data.

    Dar aceasta doza nu este letala. Aceasta este doza la care pacientii resimt efectele toxice sistemice asupra sistemului nervos central:
  • Sedare
  • Dureri de cap
  • Vorbire incoerenta
  • Tremor
  • Convulsii
  • Hipotensiune

    La administrarea anestezicelor locale pot aparea unele probleme.
  • 1. Zona anesteziata nu amorteste.
    Motiv: anomalia anatomica a zonei anesteziate. Chiar daca suntem asemanatori din punct de vedere anatomic, in aparenta, anatomia interna variaza de la pacient la pacient, astfel incat medicul sa nu prinda punctul de electie cand face anestezia. Un medic stomatolog face aproximativ 1.750 de anestezii pe an. Ceea ce spune totul despre experienta medicului respectiv. Din pacate, exista anomalii anatomice care determina esecul anesteziei respective. Nici o persoana nu este rezistenta la anestezii. Anestezicul nu este eficient atunci cand este injectat intr-o zona cu inflamatie, unde aciditatea locala creste si anuleaza efectul anesteziei.
  • 2. Dureri foarte mari in timpul injectiei.
    Motiv: Apar cand se injecteaza anestezicul direct in nerv sau artera. Pentru a scadea durerea la efectuarea anesteziei, se poate aplica, pe suprafata unde va intra acul, un anestezic, benzocaina. Tot din cauza anatomiei locale, acul poate nimeri o structura nervoasa. La pacientii mai slabi, probabilitatea de a nimeri o structura nervoasa sau o artera este mai mare. Hematoamele care apar in urma injectarii anestezicului in artera apar din cauza vasoconstrictorului, care provoaca ischemie (lipsa fluxului sangvin). Ischemia este dureroasa, dar temporara. Pentru contracararea acestui lucru, medicul foloseste seringa cu aspiratie, pentru a putea verifica daca a nimerit o artera.
  • 3. Dureri prelungite, amorteala, parestezie
    Sa nu intelegem gresit. Anestezia locala e un lucru serios, injectia este o procedura chirurgicala serioasa. Unii pacienti sunt suspiciosi in legatura cu efectul toxic al anesteziei sau al vasoconstrictorului, acestia putand suferi de efectele secundare ale acestora. Injectarea anestezicului in nerv poate aparea dupa ce pacientul a amortit, durerile putand aparea dupa trecerea anesteziei. Durerile dispar in cateva saptamani sau luni. Foarte rar, acestea pot dura mai mult de 6 luni, dar daca pacientul asteapta, accidentul se poate vindeca de la sine.

    IMPORTANT. Incidenta toxicitatii in administrarea anesteziilor locale in stomatologie este extrem de rara si de obicei apare la pacientii cu stari fiziologice anormale. Fenomenul nu apare din cauza manoperei incorecte de administrare a anesteziei efectuate de medicul stomatolog. Cel mai frecvent efect toxic al anesteziei locale este anxietatea (nervozitatea) si cresterea ritmului cardiac, care nu sunt cauzate de anestezic, ci de efectele sistemice ale vasoconstrictorului.

    ANXIETATE. Motivul aparitiei anxietatii si a cresterii ritmului cardiac il reprezinta administrarea vasoconstrictorului. Intrarea lui in circulatie produce acelasi efect ca si adrenalina "lupta sau fugi", pentru cateva minute, si reactia aceasta nu este periculoasa. Dupa un timp, pacientul se va simti mai bine. Adevarul functioneaza in relatia medic-pacient si ar trebui sa fie unul singur, care nu poate fi negociat, din nici o parte. In concluzie, increderea in medicul stomatolog, chiar si pentru efectuarea unei injectii, este cheia reusitei tratamentului.
  • ×
    Subiecte în articol: anesteziei anestezic