x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aparatul care măsoară durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienţi

Aparatul care măsoară durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienţi

de Magda Marincovici    |    05 Mar 2015   •   22:07
Aparatul care măsoară durerea. Michael Schumacher, printre primii pacienţi

În trei spitale din Franţa se testează un aparat care este capabil să măsoare intensitatea durerii. Aparatul este destinat mai ales pacienţilor care au dureri şi nu pot să vorbească despre suferinţa lor. Specialiştii îl consideră o peformanţă a medicinei. Aparatul se numeşte pupilometru şi specialiştii îl consideră o performanţă a medicinei, un instrument util atât pentru pacient cât şi pentru medic.

Pupilometrul arată ca un un cititor de cod de bare şi permite măsurarea durerii unui pacient cu ajutorul unei camere infraroşii care observă dilatarea pupilei ochilor. Ştim că în timpul anamnezei, respectiv a discuţiei cu pacientul, medicul îi cere acestuia să facă un inventar al simptomelor, al antecedentelor suferinţei lui. De obicei, medicul cere pacientului, evident dacă poate, să facă o evaluare a durerii pe o scală a intensităţii. Şi nu întotdeauna, evaluarea pacientului este obiectivă. Pupilometrul reuşeşte să măsoare durerea, chiar şi atunci când pacientul nu poate să se exprime. Este cazul pacienţilor aflaţi în comă artificială, din cauza unor traumatisme craniene severe, sau sunt victime ale accidentelor vasculare cerebrale.

După teribilul accident suferit la schi, aflat într-o stare critică, Michael Schumacher a fost printre primii pacienţi care a beneficiat de acest aparat. În prezent, pupilometrul este folosit în două spitale din Lyon şi Paris şi unul la CHU Grenoble.

Asociaţia Internaţională pentru Studierea Durerii defineşte durerea ca fiind o experienţă emoţională şi senzorială neplăcută. Durerea reprezintă un semnal de alarmă că, undeva, în corpul nostru ceva este în neregulă. Frumos au spus unii că, de fapt, când se declanşează durerea, se rupe liniştea în care funcţionează organele noastre. Sunt două tipuri de durere: acută şi cronică. Durerea acută este temporară, dar dispare odată cu tratarea cauzei (traumatism, rană, intervenţie chirurgicală etc.). Durerea cronică este intensă şi prelungită, poate fi simptomul unei boli şi este asociată cu depresie, anxietate, insomnie etc. La ora actuală, specialiştii sunt preocupaţi de punerea la punct a unor noi tehnici, performante, care să înlocuiască medicamentele administrate pentru calmarea durerii. Aparatul de măsurarea durerii oferă posibilitatea evaluării obiective a intensităţii durerii şi, în funcţie de aceasta, dozarea tratamentului antialgic.

×
Subiecte în articol: pupilometru